Pilsel: Vatikanu bitnija Srbija nego »jastrebovi« iz Zagreba

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jun.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilsel: Vatikanu bitnija Srbija nego »jastrebovi« iz Zagreba

NOVI SAD - Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel kaže da su vatikanskoj diplomatiji važniji ekumenizam i odnosi sa Srbima i Rusima nego "pogodovanje 'jastrebovima' u Zagrebu", te se može očekivati da papu Franju prije vidimo u Beogradu nego u Zagrebu.

Treba, kaže, sačekati susret predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i pape Franje, koji je iz tehničkih razloga, kvara aviona, odložen za septembar.

Povodom najava kardinala Angela Amata da će Alozije Stepinac >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << biti kanonizovan do kraja ove godine, Pilsel kaže da o tome odlučuje papa.

"Papa je jasno dao do znanja da želi dijalog, a hrvatskoj predsjednici je rekao da neće doći u Hrvatsku u skorije vrijeme. Prije ćemo ga videti u Beogradu nego u Zagrebu, ako ne ode u penziju sa 80 godina, što takođe najavljuje kao mogućnost", rekao je Pilsel u intervjuu novosadskom Dnevniku.

Govoreći o kardinalu Stepincu, koga pravoslavci smatraju zločincem, a katolici herojem, Pilsel kaže da se lično isključivo bavi dokumentima koji ukazuju na to da je "Stepinac izgubio kompas", kao i neki, kako je rekao, hrvatski biskupi, koji su sekundirali Franji Tuđmanu.

Na opasku da je glavna prepreka papinog dolaska u Srbiju poklonjenje u Jasenovcu i na pitanje može li najavljeni dijalog dviju crkava predstavljati realnu osnovu za pripremu te posjete, Pilsel kaže: "Teško da ćemo vidjeti papu, koji god to bio, u Jasenovcu dokle god se u Gradini bude na službeni način 'lupalo' s cifrom od 700.000 ubijenih Srba",

Dodaje da će to biti proces na osnovu činjenica.

Sabor SPC je na proljećnom zasijedanju odlučio da formira Komisiju, koju je će predvoditi mitropolit zagrebački Porfirije, a koja će zajedno sa komisijom katoličke crkve pokrenuti dijalog o Stepincu.

Pilsel kaže da ga raduje pomak u ekumenskom dijalogu i žarko želi da dočeka dan kada će jedan papa ući u hram Svetog Save u Beogradu, a do tada Vatikan će, prema njegovim riječima, nastaviti da "hoda kao po jajima".

"U Vatikanu su shvatili da ne smiju popustiti pritiscima Zagreba da Stepinac bude kanonizovan pošto-poto, pa su cijeli proces stavili na čekanje. Recimo, tek će se 24. novembra u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije održati simpozijum o odnosima Stepinca i pravoslavaca, a, s druge strane, vidjeće se i kako će uznapredovati pomenuti ekumenski dijalog, kojim će rukovoditi novi zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije", naveo je Pilsel.

Ipak, Pisel kaže da ne vidi da će u skoroj budućnosti članovi Hrvatske biskupske konferencije prihvatiti kritički pogled na Stepinca niti da će episkopi SPC odustati od kritike Stepinca.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Papi bitnija Srbija nego "jastrebovi" iz Zagreba?!

Izvor: Mondo, 07.Jun.2015

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel kaže da su vatikanskoj diplomatiji važniji ekumenizam i odnosi sa Srbima i Rusima nego “pogodovanje jastrebovima u Zagrebu"...Foto: AP/Andrew Medichini..On je ocenio da se može očekivati da papu Franju pre vidimo u Beogradu nego u Zagrebu...Treba, kaže, sačekati...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.