Pastor još veruje  u savez s Tadićem

Izvor: Blic, 22.Feb.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor još veruje u savez s Tadićem

Vladajuća koalicija je za sada stabilna, ali slabi zbog sve lošijeg odnosa Demokratske stranke sa najvećom manjinskom strankom, Savezom vojvođanskih Mađara. Iako lideri SVM tvrde da njihov strateški partner nije Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, prijateljsko namigivanje SVM i SNS je sve očitije, a sukobi sa DS sve dramatičniji. Posle izbacivanja SVM iz vlasti u Subotici, usledila je i Senta, gde je DS dosadašnje koalicione partnere zamenila strankom ultradesničara Lasla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Raca Saboa, lidera Pokreta 64 županije, koji se zalaže za promenu granica Srbije.

Kažnjavanje Saveza vojvođanskih Mađara zbog toga što su ugrozili opstanak pokrajinske i republičke vlade uskrativši svoje glasove kada se u obe skupštine usvajao budžet, nastavlja se njihovim istiskivanjem iz vlasti u vojvođanskim gradovima. Posle deset godina vladavine, SVM je prešao u opoziciju u Subotici, a pre dva dana i u Senti. Analitičari kažu da je, posle njihovog neprincipijelnog glasanja protiv budžeta, ovakva disciplinska kazna bila očekivana i da DS može da se poigrava svojim koalicionim partnerom jer u Vojvodini ima apsolutnu vlast, a na republičkom nivou dovoljno rezervnih grupa koje mogu da zamene četiri poslanika SVM. Politički predstavnici vojvođanskih Mađara mogu samo da se ljute i protestuju, a posle slučaja u Senti ne ustručavaju se ni u kritici.

- Mi i dalje na DS gledamo kao na strateškog partnera, ali ovo što su uradili u Senti je primitivan način odmazde i SVM se neće spuštati na taj nivo da ovako primitivnim arsenalom uzvraća udarac. I dalje ćemo podržavati sve evropske predloge Vlade. Naprednjaci nisu opcija za nas - kaže za „Blic" Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije, i podseća da je rebalans budžeta krajem godine usvojen upravo zahvaljujući glasovima SVM koji i dalje obezbeđuje većinu.

Lider SVM Ištvan Pastor kaže da, osim osvetničke želje DS, nije bilo razloga da se u Senti menja vladajuća koalicija i ne krije ogorčenost što je u novu opštinsku vlast ušao Građanski savez Mađara, nova stranka, ali sa dobro poznatim liderima koji se protive Trijanonskom sporazumu.

- Bilo je napetosti, kao što je ima svugde, ali nije bilo nagoveštaja da postoji problem u Senti. Zato mislim da je sve izvesnije da je reč o sprovođenju disciplinovanja SVM istiskivanjem iz lokalnih samouprava. Čudi me kako je DS mogao prihvatiti takvog partnera. Reč je o stranci koja po partijskom programu dovodi u pitanje državne granice Srbije i poruka koju DS šalje odabirom ovakvog partnera nasuprot SVM je problematična - rekao je Pastor za „Blic" i dodao „da je sličan scenario moguć i u Čoki, Adi i Temerinu".

Lider Građanskog saveza Mađara iz Sente, novog koalicionog partnera DS, Laslo Rac Sabo kaže da nije ultradesničar i da se zalaže za interese vojvođanskih Mađara.

- Ištvan Pastor kaže da sam ultradesničar jer pričam otvoreno. Moja partija po ideologiji je malo desnije od centra. O Trijanonskom sporazumu ne mogu da pričam pohvalno jer mi ne može biti drago što je tim sporazumom Mađarska izgubila dve trećine svoje teritorije - kaže Sabo za „Blic" .

Dragoslav Petrović (DS), šef poslaničkog kluba „Za evropsku Vojvodinu" u pokrajinskoj skupštini, negira u izjavi za „Blic" da postoji formalna instrukcija opštinskim odborima da raskidaju koalicije sa SVM, koje inače postoje u 20 vojvođanskih opština. Petrović objašnjava da je „spontano povećanje nepoverenja prema SVM" nakon neglasanja za budžet, zajedno sa lokalnim problemima izazvalo raskidanje koalicija u Subotici i Senti i nagoveštava da bi se slično moglo dogoditi i u Kanjiži.

- Ne treba očekivati da će se lančanom reakcijom to širiti po drugim opštinama, ali ne treba ni isključiti slične promene u lokalnoj vlasti. Što se tiče ocene da je u pitanju ultradesničarska stranka, ona ne stoji jer je u pitanju nova partija za koju nemamo instrukciju iz centrale da je za nas neprihvatljiva. Glavni odbor DS je preporučio da se u koalicije u Vojvodini ne ulazi samo sa Srpskom radikalnom strankom. Uostalom, i program SVM je u nekim delovima, poput zahteva za promenu granica regiona, za nas neprihvatljiv i mi smo uspeli da u dogovorima sa njima oni to odlože - kaže Petrović za „Blic".

U SVM očekuju da uskoro ponovo dođe do sastanka dva lidera, Ištvana Pastora i Borisa Tadića, jer je prilikom pravljenja vladajuće koalicije dogovoreno da se redovno sastaju i rešavaju probleme. Poslednji sastanak se dogodio u decembru, a od tada je samo lider DS na proslavi godišnjice stranke obećao skori susret. Juče ni u SVM ni u DS nisu mogli da nam potvrde da će do susreta doći. Lideri Srpske napredne stranke juče nisu hteli da komentarišu poboljšanje odnosa sa SVM.

DS profitira od sukoba sa SVM

- Iako je očekivano ovo što se događa sa istiskivanjem SVM iz vlasti u Vojvodini, DS mora da bude obazriv u izboru koalicionih partnera. Istraživanja pokazuju da su se u trenutku kada je SVM krenuo u sukob sa DS mnogi Mađari okrenuli ka DS, ali posledica svega može da bude i veća apstinencija mađarske manjine na sledećim izborima. Mađarska manjina je veoma specifična i za razliku od drugih ne glasa isključivo za stranku manjine. Zato SVM ne odgovara sukob sa DS jer demokratama u tom slučaju raste rejting - kaže za „Blic" Marko Blagojević, direktor CeSID-a.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.