Pak: Nikolić veoma poštuje Bunjevce

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pak: Nikolić veoma poštuje Bunjevce

Reagujući na kritiku hrvatskog predsednika Ive Josipovića, savetnica predsednika Stanislava Pak kaže da predsednik Tomislav Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu. Josipović danas kao "nekorektan potez" ocenio to što je predsednik Srbije donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu i podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njen kulturni, obrazovni i svaki drugi napredak, izjavila je savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.

Pak je u izjavi Tanjugu, reagujući na kritiku hrvatskog predsednika Ive Josipovića zbog činjenice da su bunjevački Hrvati u Vojvodini dobili od Nikolića udžbenike na ćirilici, istakla da u istoriji civilizacije nije zabeleženo da se genocid sprovodi štampanjem knjiga.

"Oni koji su sprovodili genocid u našem okruženju nisu štampali knjige. Nema potrebe za navodnu brigu o Bunjevcima, o njima odlično brine država Srbija", poručila je Pak.

Josipović kritikovao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog, kako je rekao, činjenice da su bunjevački Hrvati u Vojvodini dobili udžbenike na ćirilici kao donaciju, što, po njegovoj oceni, govori o kontinuitetu politike koja želi da asimiluje Hrvate u Srbiji.

Prethodno je i hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić optužila Nikolića da donacijom ćiriličnih čitanki i gramatike za učenje bunjevačkog govora učenicima u Subotici nastoji da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini.

Ona je istovremeno optužila i predsednika Hrvatske Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića jer nisu reagovali na, kako piše, Nikolićev "akt tihog kulturocida".

Predsednica Privremenog organa Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je da donacija Tomislava Nikolića u udžbenicima na bunjevačkom ne predstavlja nikakvo favorizovanje njihove nacionalne zajednice u odnosu na hrvatsku.

Upitana za osporavanja bunjevačke autohtonosti u Srbiji, Suzana Kujundić Ostojić je rekla kako je očigledno da svako ima pravo na sopstvenu viziju, te da nije posebno iznenađena, niti je to i dotiče.

"Mi smo građani ove države, ovde smo priznati kao nacionalna manjina, imamo svoj nacionalni savet, država Srbija je naša matična država, pa je prema tome i prirodno da nam pomogne, kao što država Hrvatska pomaže svojoj nacionalnoj zajednici i nikom to ne pada u oči. Čak nam je drago, i treba svako da vodi računa o svojima", rekla je ona Tanjugu.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić uručila je prošlog četvrtka više od 400 udžbenika deci koja izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, a koji predstavljaju ličnu donaciju predsednika mališanima ove nacionalne zajednice.

Time su Bunjevci, kako je istaknuto, prvi put u poslednjih 100 godina dobili udžbenike na svom jeziku i govoru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pak: Predsednik Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu

Izvor: Politika, 08.Sep.2014

BEOGRAD– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu i podržava njen kulturni, obrazovni i svaki drugi napredak, izjavila je danas savetnica predsednika Republike Stanislava Pak...Pak je u izjavi Tanjugu, reagujući na kritiku hrvatskog predsednika Ive Josipovića zbog činjenice...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.