Pacoli: Od severa Kosova novi Dubai

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jul.2012, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli: Od severa Kosova novi Dubai

"Uvek smo spremni na razgovor i saradnju sa Srbima na severu. Predsednica Kosova je pokazala spremnost da se sretne sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ja sam uvek verovao da bi u direktnom razgovoru lako došli do rešenja za probleme koji muče obe strane", kaže Bedžet Pacoli, lider Alijanse za Novo Kosovo, bivši predsednik Kosova i aktuelni potpredsednik vlade u Prištini. U razgovoru za "Vesti" on osuđuje incidente >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i napade za Vidovdan. Rešenjem za sever on smatra stvaranje slobodne ekonomske zone, poput zone Džebal Alija u Dubaiju.

Kako komentarište incidente i napade na Srbe za Vidovan?

- Ne sviđa mi se šta se desilo, i sa jedne i sa druge strane. Skidanje majica svakako nije dobra slika koja je o nama poslata u svet. Ali to je akcija koja je bila provocirana od strane posetilaca i ja hoću da verujem da će sledeći put biti bolje, i da se tako nešto nikada neće ponoviti.

Zalažete se za to da se status severa Kosova reši kroz direktan dijalog sa liderima Srba. Kakvo rešenje nudite?

- Sever je bolna tačka i bilo bi puno jednostavnije kada bi Kosovo direktno razgovaralo sa Srbima kako živeti dalje, ekonomski sarađivati, ukinuti granicu, omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala. Od 2007. se zalažem da se ekonomskim sredstvima reše mnogi problemi. Smatram da je na severu odavno trebalo da se interveniše investicijama.

Kosovska policija je svlačila i devojke nasred ulice samo zato što su na majicama imale "belog anđela".

- Nije lepo to što se desilo. Mi moramo lečiti rane, a ne stvarati nove. Nadam se da ćemo ubuduće toga biti svesniji.

Teško da će biti moguće postići dogovor sa Srbima na severu ukoliko se spominje državnost Kosova?

- Za to sam da odmah razgovaramo. Na severu su i Srbi i Albanci, a tu su i kriminalne grupe koje su dobro povezane i dobro zarađuju i štete i srpsku i kosovsku ekonomiju. Ja sam ubeđen da su građani umorni od takvog života.

Sigurno je da Srbi sa severa neće Tačija za sagovornika, da li biste vi posredovali u tom dijalogu?

- Tači je premijer Kosova, ukoliko meni poveri tu ulogu, ja sam spreman da odmah idem i razgovaram. Za mene su Srbi ravnopravni građani Kosova i zaslužuju rešenje za bolju budućnost.

Od rešenja na severu Srbi su videli samo intervencije ROSU.

- Neću da se vraćam na ono što je bilo. Mora da se nađe neko rešenje za sever koji je dugo bio van ičije kontrole. Kosovska vlada ima plan za punu integraciju ovog kraja.

U ranijem razgovoru za "Vesti" rekli ste da ćete se lično angažovati da dovedete velike investitore za slobodnu ekonomsku zonu.

- Da, apsolutno. Ti investitori postoje i pitaju me kada će se stvoriti uslovi za njihovo poslovanje u ekonomskoj zoni. Kada bi oni došli i raspisali konkurs za radna mesta, garantujem da bi se mnogo ljudi prijavilo i da ne bi ni primetili da postoji takozvana "granica" na Ibru.

Kako bi bescarinska zona izgledala u praksi i da li bi efikasno ekonomsko rešenje prevazišlo pitanje statusa severa?

- Videli smo da se silom problemi ne rešavaju. Videli smo i da niko nije bio spreman da sedne i razgovara. Ja se ne bih štedeo, sve bih dao od sebe da slobodna ekonomska zona profunkcioniše. I međunarodna zajednica bi imala koristi, jer bi mogla da novac koji troši na policiju uloži u proizvodnju. U praksi, slobodna ekonomska zona bi obuhvatila severni deo Kosova, unutar takozvane današnje virtuelne granice severa, uključujući i južni deo Mitrovice. Ona bi u narednih 20 ili 30 godina mogla da donese nekoliko hiljada novih radnih mesta godišnje. Jer, ako neki proizvođač Nemačkoj plaća do 50 odsto poreza, a u slobodnoj zoni jednom plaća porez od 5 procenata - to je za njega raj! Kao uzor bi se mogao uzeti Džebal Ali u Dubaiju.

Da li u kosovskoj vladi imate podršku za vaše ideje?

- O tome uvek govorim, ali na vladi se o tome nije pričalo jer se uvek htelo da se problem reši u dogovoru sa međunarodnom zajednicom. Sada je došlo vreme da uzmemo budućnost u naše ruke. Kada slobodna ekonomska zona zaživi, niko u Prištini, Mitrovici ili Beogradu neće primat davati politici nego ekonomskom razvoju.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.