Otvaranje Titove zaostavštine za desetak dana

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje Titove zaostavštine za desetak dana

Uporedićemo zapisnike sa sadržinom, sve će biti po propisu, kaže profesor dr Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije

Ostava Predsedništva SFRJ u trezoru Narodne banke Srbije (NBS), u kojoj se, kako se pretpostavlja, nalazi zaostavština doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, biće otvorena za desetak dana, kaže za „Politiku” profesor dr Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

– Prikupljamo podatke o sadržini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u trezoru Narodne banke Srbije, došao sam do nekih zapisnika. Uporedićemo zapisnike sa sadržinom, sve će biti po propisu – kaže Antić.

U Narodnoj banci Srbije kažu da im je iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije dostavljeno specijalno punomoćje za profesora dr Olivera Antića, od 5. februara 2013. godine, u kojem je, između ostalog, data saglasnost dr Oliveru Antiću za otvaranje ostave Predsedništva SFRJ.

– Usledio je tehnički sastanak na kojem su predstavnici NBS upoznali profesor dr Olivera Antića sa procedurom podizanja ostava iz trezora NBS. Dalje postupanje sa predmetnom ostavom, podizanje iz trezora NBS, otvaranje i druge radnje u vezi sa predmetima iz te ostave, obaviće se na inicijativu i u organizaciji specijalnog opunomoćenika predsednika Republike profesor dr Olivera Antića – objašnjavaju u NBS i ističu da im nije poznato da li se radi o zaostavštini Josipa Broza.

Ostavu o kojoj je reč, a to je pakovanje u kome se nalaze vrednosti ili predmeti koje ostavodavac predaje ostavoprimcu na čuvanje, predalo je 1982. godine tadašnje predsedništvo SFRJ. Vrednosti u trezor NBS kao ostave predaju državni organi i organizacije, građani ne mogu predavati ostavu.

– U Narodnoj banci Srbije ne postoji nijedan depo (ostava) evidentiran na lično ime Josipa Broza Tita. Takođe, ne postoje ostave čiji bi opis sadržaja upućivao na to da sadrže bilo šta u vezi sa ličnom imovinom Josipa Broza Tita. Ukoliko postoje državni organi koji su NBS predavali ostave u svoje ime, a u ostavama se nalaze predmeti koji se mogu povezati s bivšim jugoslovenskim predsednikom, Narodnoj banci Srbije to nije poznato – kažu i NBS.

Inače u trezoru se čuvaju novac, plemeniti metali, jedinstveni menični blanketi i pomenute ostave. Ostava predsedništva SFRJ će biti otvorena na zahtev Prvog osnovnog suda u Beogradu u kome se vodi ostavinska rasprava, a uz dobijenu saglasnost kabineta predsednika Srbije, pravnog naslednika Predsedništva SFRJ. Ovo kolektivno telo posle Brozove smrti formiralo je komisiju koja je popisala njegovu zaostavštinu i deponovala je u trezor. Sud je dobio odobrenje iz kabineta predsednika, a čeka odobrenje NBS. Sudsku potragu za dokazima o ličnoj Titovoj zaostavštini je inicirala njegova udovica Jovanka Broz, koja parnicom nastoji da dođe do predmeta koji joj, po njenom mišljenju, pripadaju jer je reč o ličnim stvarima stečenim tokom braka. 

M. Galović

objavljeno: 23.02.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.