Osvećen obnovljen manastir Voljavča

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Okt.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvećen obnovljen manastir Voljavča

Osvećenju manastira Voljavča prisustvovao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom Nikolić, koja je ktitor obnove manastira. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop šumadijski gospodin Jovan sa eparhijskim monaštvom i sveštenstvom.

Srbima nikada nije bilo lako. U ovom času potrebna nam je samo sloga i izborićemo se za sve - poručio je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Tomislav Nikolić.

Među učesnicima ovog molitvenog skupa bio je i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, brojne zvanice i vernici.

Znameniti manastir Voljavča, iz XV veka, nedaleko od Stragara, obnovljen je zahvaljujući ktitorstvu Dragice Nikolić, supruge predsednika Republike. Sredstva za kompletno oslikavanje freskama crkve Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, kao i ostale radove u manastiru, Dragica Nikolić je obezbedila kroz delatnost udruženja ''Zavet'', čija je misija očuvanje i obnova kulturno istorijske baštine.

Oslikavanje freskama u manastiru Voljavča, tokom dve sezone rada, ostvarili su profesori i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Osim freskopisa, u crkvi Svetih Arhangela, postavljen je i polijelej.

Po završetku bogosluženja, episkop šumadijski Jovan odlikovao je Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovu suprugu Dragicu Nikolić. Priznanje Arhijerejska gramata dodeljeno je Fakultetu primenjenih umetnosti iz Beograda i preduzeću Mitel Mont iz Kragujevca.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.