Izvor: Politika, 20.Okt.2013, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodioci Beograda ovenčani slavom

Vence na Spomen-groblj upalih partizana i crvenoarmejaca položili su predsednik Nikolić i premijer Dačić

Oslobodioci Beograda zaslužuju da večno budu deo našeg kolektivnog sećanja i Srbija ih nikada neće zaboraviti, poručili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, koji su su , na šezdeset devetu godišnjicu oslobađanja Beograda, uz najviše državne i vojne počasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << položili vence na Spomen-groblju boraca koji su pali u toj bici.

„Da nije bilo vas, u Srbiji se ne bi rađala deca, a rađaju se čestita i ponosna deca Srbije koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvek hvala”, reči su koje je predsednik Nikolić upisao u spomen-knjigu. Takođe, predsednik Srbije je venac, na kojem je pisalo „Hrabrim ruskim saborcima”, položio i na spomenik pripadnicima Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Beograda.

Srbija mora da neguje uspomenu i sećanje na oslobodioce Beograda jer je prvi korak ka gubitku slobode upravo zaborav, naglasio je premijer Dačić, koji je dodao da u ime Vlade Srbije želi da se pokloni svima koji su dali život za slobodu. Napominjući da sve zemlje koje drže do sebe drže i do ovih datuma, Dačić je istakao da bi Srbija trebalo da više ističe antifašizam, umesto da se ta tema ostavlja sa strane.

– I pored žrtava koje smo dali u Prvom i Drugom svetskom ratu, česti su pokušaji revizije istorije i zanemarivanja uloge Srbije – preneo je Tanjug reči Dačića, koji je u spomen-knjigu zapisao: „Oslobodioci Beograda, pripadnici partizanske vojske i Crvene armije, zaslužuju da večno budu deo kolektivnog sećanja građana Beograda i Srbije. Nek’ im je večna slava, hvala im što su utkali svoje živote u slobodu Srbije. Nama je obaveza jedino da tu slobodu čuvamo i od zaborava i od nekih novih zavojevača”.

Vence su položili i predstavnici uprave Beograda, Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Subnora, kao i diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, zemalja koje su u okviru Crvene armije učestvovale u bici za Beograd.

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pod komandom generala Peke Dapčevića, i sovjetske Crvene armije, na čelu s generalom Vladimirom Ždanovom, započele su operaciju za oslobođenja Beograda 12. oktobra 1944. godine i pobedile neprijatelja osam dana kasnije. Time je Beograd ponovo postao slobodan grad posle četvorogodišnje okupacije u za vreme koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo ogromno razaranje.

U borbama za oslobođenje Beograda je poginulo 2.944 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac Crvene armije. Većina njih počiva na Spomen-groblju, koje je otvoreno 20. oktobra 1954. godine, na desetogodišnjicu oslobođenja.

B. H.

objavljeno: 20.10.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.