Orden za prijateljstvo

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orden za prijateljstvo

Žan Pjer Verneu predsednik Nikolić dodelio Orden srpske zastave trećeg stepena za razvijanje saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Francuske.

ZASLUŽENO: Orden na prsima

 

Prijatelje treba čuvati, pogotovo one koji su u najtežim trenucima iskazali svoju nepokolebljivost. Takvom prijatelju, istoričaru Žan Pjer Verneu, Francuzu koji od 1982. godine Srbe ubraja u svoje najvrednije blago, Srbija i njen predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Tomislav Nikolić dodelili su novouspostavljeni Orden srpske zastave trećeg stepena za zasluge u razvijanju i učvrščivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Francuske.

  Kosta Hristić i Komnen Bećirović

 

Svečani čin uručenja oredna upriličen je u rezidenciji ambasadora Dušana Batakovića, u podnožju Ajfelovog tornja i u prelepoj palati Tremoaj. Moglo bi se reći da su većina zvanica bili nepoznata lice, odnosno, Francuzi, prijatelji odlikovanog Vernea, a istovremeno sa velikom naklonošću prema Srbima, o čemu će svedočiti reportaže i fotosi prisutnih francuskih izveštača.

Ambasadoru Batakoviću, kako je u svom pozdravnom govoru istakao, bila je velika čast da u svojoj rezidenciji upriličiti prijem za Žan Pjer Vernea, čoveka koji je "našao način kako da neguje, obogaćuje i oplemenjuje prijateljstvo, koji nikad nije zaboravio Srbiju i Srbe i uvek na stare dodavao nove prijatelje".

 

Ministar-savetnik Mirjana Nikolić, slikar Ljuba Popović i ambasador Dušan Bataković

Pukovnik Zoran Rašeta i Žan Pjer

NAZDRAVLJANJE: Petar Pepi Petrović, Radivoje Dabić, ŽAn Pjer Verne i Dušan Bataković

 

- Rođen je 28. juna, na dan Kosovske bitke, na dan antentata u Sarajevu, rođen je - nabrajao je ambasador, povezivao možda i sudbinske spone istorije i Vernea, pa mu uz obilje zahvalnosti i čestitki iz sveg srca, na prsa prikačio srpski oreden.

- Zaslužio ih je i mnogo više, zbog višedecenijskog čuvanja francusko-srpskog prijateljstva.

A uzbuđeni, i nadasve skromni Žan Pjer, prvo je rekao da će se zahvaliti sa samo tri reči, potom dodao: "Ne, sa četiri", ali je, ipak, svoju ljubav prema Srbima i Srbiji predstavio kroz slikovnice, od prvog dolaska u Beograd ili viđenja kalemegdanskog spomenika u znak zahvalnosti Francuskoj ili nabrojao srpska imena koji su mu "pogonsko gorivo".

Aplaudiralo se, dotrčale su tu i Žan Pjerove kćerkice, fotoaparati su sevali.

- Veoma je značajno, ljudima poput Vernea, dodeliti orden, kako bi se i dalje čuvalo prijateljstvo. Takvih prijatelja je uvek bilo i biće ih - izjavio je bivši amabasador BiH Slobodan Šoja.

 

Pokloni

- Žan Pjer je osoba kojoj je bilo posebno stalo da se očuva prijateljstvo dva naroda koja su se našla, ne tako davno, na raskrsnici puteva neprijateljstva i agresije. Žan Pjer je svojim akcijama smanjio zlo koje nam je činjeno i na bazi poverenja udario temelje budućim srpsko-francuskim odnosima - izjavio je predsednik Matice iseljenika Srbije Radivoje Dabić i poklonio knjigu "Golgota Srbije", dok je statuetu srpskog vojnika, rad Ljubiše Mančića, uručio Petar - Pepi Petrović i zahvalio i državi Srbiji što je prepoznala velikog prijatelja srpskog naroda.

  Otvorio Muzej Velikog rata

Žan Pjer Verne je, za neke i čudo od čoveka. Dovoljno je reći da je prikupio 50.000 predmeta koji pripadaju Velikom ratu, kako inače zovu Prvi svetski rat. Taj nezamislivi fundus, koji ga je, skoro, mogao zagušiti, samo na njegovu inicijativu, na njegovu upornost, srčanost, odlučnost, ljubav prema svim oslobodiocima i čuvarima slobode i mira, dobio je prostor dostojan divljenja, odnosno, od Pariza 200 km udaljenom Mou otvoren je Muzej Prvog svetskog rata. I, za nekoliko meseci od inauguracije, koju je svečano obavio tadašnji predsednik Nikola Sarkozi, Muzej je primio 100.000 posetilaca.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.