Opozicija „za“, većina „protiv“ rasprave u parlamentu

Izvor: Danas, 08.Dec.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija „za“, većina „protiv“ rasprave u parlamentu

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom vikenda obelodanio je, pozivajući se na evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, da će se zvanični Beograd na evropskom putu naći pred izborom „Ili Kosovo uli Evropa“.

On poziva na nacionalni konsenzus o ovoj dilemi i tvrdi da „ne bi učestvovao u vlasti koja bi priznala kosovsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nezavisnost“. Istovremeno, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Priština planira da, uz pomoć zapadnih prijatelja, progura novi princip pregovora sa Beogradom - „priznavanje, pa normalizacija odnosa“, što se čulo i na sastanku poslanika skupština Srbije i Kosova tokom vikenda u Prištini. Milovan Drecun, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM, tvrdi da to nisu teme za srpski parlament, dok šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović i Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba na KiM smatraju da skupštinska rasprava neophodna.

- Mi imamo Ustav, Platformu i u skupštini usvojene principe za pregovore sa Prištinom u Briselu, kao i čvrst stav Beograda je da je za nas priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosova neprihvatljivo. EU nam nije zvanično postavila nikakav zahtev, niti je on sadržan u monitoringu za Poglavlje 35 koje se tiče KiM. Tu se pominje normalizacija odnosa, koja se odvija u statusno neutralnom okviru. Izjava jednog zvaničnika nije zvaničan stav EU, u kojoj Kosovo nije priznalo pet država članica, bez kojih takav uslov ne može da se postavi Beogradu - kaže za Danas Milovan Drecun.

Drecun smatra da bi otvaranje ovog pitanja u Skupštini Srbije „oslabilo pregovaračku poziciju Beograda“. Takođe on tvrdi da bi zahtev „priznavanje pre normalizacije odnosa“ bio „politički rizik za Prištinu, jer Beograd to neće prihvatiti, a SAD i Brisel žele stabilan region“.

- Pitanje evropskih integracija i KiM treba pokrenuti i to ne samo u parlamentu. Niko u Srbiji nema uvid šta su tu zapravo događa i to jeste tema za skupštinsku raspravu. DS zanimaju svi uslovi za članstvo Srbije u EU, sam proces i prepreke koje su sve češće pomaljaju. Problem je što skupštinska većina ne želi da se takve teme stave na dnevni red. Mi nismo uspeli da dobijemo ni sednicu o poplavama. Većina u Skupštini ponaša se kao da želi jednopartijski parlament i zahvaljujući kontroli nad medijima, čak i kad bi izglasala da je Srbija već članica EU, neki bi u to i poverovali - rekao je za Danas Borislav Stefanović.

Rada Trajković smatra da je u sadašnjoj situacija neophodno da se Skupštini Srbije pronađe rešenje kojim bi se „započeti procesi zaustavili - prihvatili briselski sporazumi, a izbeglo priznavanje kosovske nezavisnosti“.

- Skupštinska raspava je neophodna i zbog javnosti, jer su pregovori u Briselu bili zatvoreni za medije. Mislim da je predsednik Nikolić malo zakasnio sa iznošenjem očigledne istine. Beograd je već povlašćenjem svih institucija države Srbije sa Kosova i Metohije priznao neki nivo kosovske nezavisnosti, a da nije dogovorio sa međunarodnom zajedicom i Prištinom u kojim segmentima nije spreman da prihvati institucionalno odvajanje KiM od Srbije. Zato mora da izađe sa strategijom - objašnjava za Danas Rada Trajković.

Nema zvaničnog zahteva Brisela

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče u Krupnju da „Srbija ne odustaje od svog evropskog puta, niti od svog teritorijalnog integriteta“. Ivica Dačić, šef srpske diplomatije izjavio je juče da EU nije zvanično tražila od Srbije da prizna Kosovo. „Srbija nije promenila svoj stav oko nepriznavanja Kosova, niti je EU zvanično to tražila“, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.