Odnosi kao nikad pre

Izvor: B92, 17.Okt.2013, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odnosi kao nikad pre"

Beograd -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović završio je dvodnevnu posetu Srbiji. Otvorena nova stranica odnosa dve zemlje, poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije izjavio je da sa predsednikom Hrvatske otvara stranicu knjige odnosa između Srbije i Hrvatske, koju se niko pre njih nije usudio da otvori.

Tomislav Nikolić je danas sa Ivom Josipovićem, koji boravi u dvodnevnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnoj poseti Srbiji, obišao Osnovnu školu "Matija Gubec" u Tavankutu.

Obraćajući se učenicima subotičkih škola koje nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i učenicima škola u Vojvodinu koji pohađaju predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, Nikolić je kazao da budućnost odnosa srpske i hrvatske dece mora da bude neopterećena onim što smo, kako je rekao doživeli "mi i naši stari".

"Ponosan sam što sam u Tavankutu i nadam se da ćemo neku sledeću posetu završiti u nekom mestu gde žive Hrvati i gde će izneti svoje probleme. Nadam se da naredni put neće biti nikakvih problema, jer je Srbija država koja će hrabro i odlučno rešavati probleme ne obazirujući da li će to nekome da zasmeta", kazao je Nikolić.

On je poručio učenicima koji su ga pitali da li postoji škola za predsednika da takva škola postoji i da se zove život.

Izražavajući uverenje da se otvara nova stranica u odnosima Srbije i Hrvatske, Josipović je rekao da Srbija i Hrvatska moraju pružiti svojim građanima sve uslove bez obzira da li su Srbi, Hrvati ili neke druge nacionalnosti, da napreduju, neguju svoju tradiciju, običaje, kulture i sve što smatraju da je potrebno.

"Ovaj dan i dobre želje predsednika Nikolića su znak optimizma da sve ružno što se dešavalo više neće biti, da će ljubav, prijateljstvo biti snaga koja će nas voditi u životu. Mi verujemo da vam možemo pružiti sretno detinjstvo", istakao je Josipović.

Dva predsednika su prisustvovala otvaranju Dvanaestih dana hrvatske knjige i reči "Balint Vujkov", najveće književne manifestacija vojvođanskih Hrvata.

Ranije danas predsednici Nikolić i Josipović sastali su se sa srpskim i hrvatskim privrednicima u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Josipović i Nikolić juče su ocenili da je u odnosima dveju zemalja postignut izvestan napredak, ali da i dalje te odnose opterećuje niz problema, među kojima su i pitanja nestalih i međusobnih tužbi za genocid.

Nikolić je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da bi se povlačenjem međusobnih tužbi za genocid ustanovio potpuni mir između dve države i dva naroda, "jer kakav god da bude ishod tog sudskog procesa, neko neće biti zadovoljan".

Josipović je rekao posle sastanka, da je rešavanje niza problema, među kojima je istakao pitanje 1.689 osoba nestalih u ratnim sukobima, pretpostavka rešavanja odnosa izmedju Zagreba i Beograda.

Hrvatski predsednik juče se obratio i poslanicima u parlamentu, gde je poručio da dve zemlje moraju da zatvore istorijske stranice sukoba, a razgovarao je i sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Koalicije udruženja izbeglica Miogradom Lintom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović završava

Izvor: Akter, 17.Okt.2013

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović razgovaraće sa srpskim i hrvatskim privredicima

Nastavak na Akter...

Nikolić i Josipović u Tavankutu

Izvor: Akter, 17.Okt.2013

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović došli su danas u Donji Tavankut, gde će razgovarati sa predstavnicima hrvatske zajednice

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.