Od donatora 1,7 milijardi evra za Srbiju i BiH

Izvor: Beta, 16.Jul.2014, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od donatora 1,7 milijardi evra za Srbiju i BiH

BEOGRAD, 16. jula 2014. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u sredu da je na donatorskoj konferenciji koja je u Briselu održana radi otklanjanja posledica poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, prikupljeno oko 1,7 milijardi evra za obe države.

"Ponosan sam što se u Briselu osetilo da je donatorska konferencija za Srbiju i Bosnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i Hercegovinu dobar potez, jer bilo je priča da te dve zemlje ne saradjuju. Mi danas u Briselu dajemo drugačiji primer", rekao je Nikolić za televiziju B92.

On je dodao da su mnogi predstavnici medjunarodnih institucija i banaka posetili polavljena područja Srbije i BiH i da su precizno utvrdili veličinu štete.

Prema Nikolićevim rečima, svaki donator je na izvestan način opredeljivao sredstva, dodavši i da mnogi žele da utvrde kako će ta sredstva biti utrošena.

"Za šest meseci biće održana nova konferencija na kojoj će donatori utvrditi kako su utrošena sredstva koja su nam hitno potrebna", rekao je predsednik Srbije.

Komentarišući činjenicu da će Srbija morati iz sopstvenih sredstava da sanira tri četvrtine procenjene štete, Nikolić je kazao da trenutno tih para u budžetu nema ali da će biti značajnog smanjenja troškova.

"Danas smo dobili više sredstava nego što smo očekivali. Ostalo ćemo pokriti sopstvenim sredstvima jer najvažnije je da niko ne dočeka jesen bez krova nad glavom", rekao je Nikolić.

Povodom nezadovoljstva stanovnika Obrenovca trenutnim tempom obnove i isplate pomoći, Nikolić je rekao da razume što je svaki gradjanin čija je imovina oštećena u poplavama zabrinut što još uvek nije dobio pomoć od države u vidu gradjevinskog materijala ili poljoprivrednih mašina.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Milijardu evra za poplavljene

Izvor: RTS, 16.Jul.2014

Na Donatorskoj konferenciji za uklanjanje posledica poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini prikupljeno je 1.846.000.000 evra. Za Srbiju je prikupljeno 995.200.000 evra, javlja izveštač RTS-a iz Brisela. ..Komesarka za vanredne situacije i humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva rekla je da je na Donatorskoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.