Nikolić za međudržavno rešenje spora između SPC i MPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić za međudržavno rešenje spora između SPC i MPC

SKOPLJE -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da decenijski spor između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve može da se reši samo ako se uključe obe države i otvoreno razgovaraju.

U intervjuu makedonskoj televiziji TV Sitel i listu "Večer" Nikolić je rekao da Makedonija u njemu ima sagovornika i da je spreman da razgovara o odnosu Srpske pravoslavne crkve i Makedonije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predlažem da sednemo da razgovaramo: Kakav je odnos Makedonije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kakav je odnos Srpske pravoslavne crkve prema Makedoniji i o tome šta je Makedonska pravoslavna crkva i kako može da postigne ono što želi, rekao je Nikolić u delu intervjua objavljenom na internetu.

Ivanov pozvao Nikolića u Skoplje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarće iduće sedmice u Skoplju sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, a jedna od tema biće odnosi Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

Kako je agenciji Beta rečeno u kabinetu makedonskog predsednika, Ivanov je Nikolića pozvao da idduće nedelje dođe u zvaničnu posetu Makedoniji.

"Reč je o unapred dogovorenoj poseti koja je već duže vreme planirana. Razgovaraće se pored drugog i o pitanju odnosa SPC i MPC", rekli su u kabientu Ivanova.

Makedonski presednik, kako navode u njegovom kabinetu, ostaje pri stavu da lideri mogu pomoći u okvirima svojih mogućnosti, ali da spor pre svega treba da reše dve crkve.

Nikolić je ocenio da je poslednjih godina učinjen veliki broj pogrešnih koraka, umesto rešenja i da je to dovelo do produbljivanja crkvenog problema.

Predsednik Srbije smatra da uključivanjem države i otvorenim razgovorima može da se pronađe najmanje bolno rešenje.

Episkop Lavrentije: Problem treba da reše crkve

Episkop šabački Lavrentije rekao je danas da bi problem statusa crkve u Makedoniji trebalo da reše same Srpska pravoslavna crkva i kanonski nepriznata pravoslavna crkva u Makedoniji, bez pomoći državnih organa.

"Taj problem bismo mi morali da rešimo bez pomoći državnih organa i dokažemo da smo Božja deca i da pokažemo ljubav i zajedništvo u Hristu", rekao je episkop Lavrentije za agenciju Beta.

"Na žalost, država se uplela i pre i izazvala problem za koji nije crkva kriva. Radovao bih se kao malo dete kada bismo taj problem rešili, što i jeste naša sveta dužnost. Tako bi pokazali i ljubav, a kao što znate, na ljubav se ne tera", rekao je vladika Lavrentije, jedan od najstarijih vladika SPC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik spreman za razgovor o sporu Makedonije i SPC

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2012, 11:53

20.10.2012. -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je Makedoniji razgovore radi rešavanja višegodišnjeg spora Srpske i Makedonske pravoslavne crkve...U intervjuu makedonskoj televiziji TV Sitel i listu "Večer" Nikolić je rekao da Makedonija u njemu ima sagovornika u Srbiji i da je spreman...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.