Nikolić uručio sablje oficirima

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić uručio sablje oficirima

Neka znanje bude vaše najvrednije oružje, poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić starešinama VS

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je juče oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, i značke polaznicima 3. klase Visokih studija bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su završili školovanje.

Svečano uručenje sablji i znački organizovano je u Domu Narodne skupštine Srbije, a pored pomenutih starešina, sablje je iz ruku Bratislava Gašića, ministra odbrane, dobilo 38 oficira – 31 iz Srbije, jedan iz Bosne i Hercegovine i šest iz Angole, za uspešan završetak školovanja. Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 12 polaznika, devet iz Srbije i po jedan iz BiH, Hrvatske i Makedonije.

U ime klase zahvalio je prvi u rangu, potpukovnik Saša Momčilović, koji je rekao da će on i njegove kolege, savesnim i stručnim radom u narednom periodu izvršavati sve zadatke. Nagrađenima se potom obratio predsednik Nikolić, koji je rekao da je Srbija privržena unapređenju mira i bezbednosti u regionu i svetu kao aktivna članica UN, ali da i pored svega toga, još ima onih koji prema njoj ne ispoljavaju najbolje namere.

On je poručio: „Neka znanje bude vaše najvrednije oružje, a mudrost koja iz njega proističe neka povećava njegovo dejstvo u odbrani svake vrste, pa i u odbrani AP Kosova i Metohije. Ima u svetu onih koji još nisu prepoznali opasnost od otvaranja Pandorine kutije i prihvatanja jednostranih rešenja koja zadovoljavaju interese samo jednog naroda od svih koji žive na nekom prostoru. I njima i onima koji nas ne razumeju, pokažimo svoje znanje i pomozimo im da pronađu najpravednije i najbolje moguće rešenje za uspostavljanje trajnog mira, bezbednosti i prosperiteta na prostoru KiM.”

Predsednik je rekao i da smo ponosni na informacije koje pristižu iz komandi multinacionalnih operacija zaduženih za izgradnju i očuvanje mira u različitim regionima i državama sveta.

Prvorangirani oficiri

Predsednik Nikolić je uručio sablje trojici najboljih oficira, a to su: prvi u rangu potpukovnik Saša Momčilović iz Surdulice, drugi u rangu Radovan Gajić iz Loznice i Brana Krnjajić iz Autna u Francuskoj.

Ne dozvoljavamo laž ni najvećim prijateljima

Predsednik Nikolić rekao je da građani Srbije, baš kao i oficiri i civilni službenici žele da Srbija u budućnosti bude faktor spajanja i saradnje, mira i bezbednosti.

„Ali, laž, naročito o svojoj istoriji, ne dozvoljavamo ni najvećim prijateljima, zbog naše stradalne koliko i slavne prošlosti, zbog nemerljivih ljudskih žrtava koje su svaku srpsku kuću koštale makar jedne muške glave. Ubeđen sam da su ogromni civilizacijski i društveni napredak i saznanja kojima raspolažu današnje generacije, raskrinkali pokušaje revizije uloge Kraljevine Srbije koja je bila na strani saveznika, osnivač Antante u Velikom ratu”, rekao je Nikolić.

M. Čekerevac

objavljeno: 04.07.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Srbija privržena miru, oficiri njeni ambasadori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2014

Srpski oficiri u mirovnim misijama su ambasadori koji o Srbiji govore rečitije od lepih slika, neka znanje bude njihovo najvrednije oružje, a Srbija je privržena unapređenu mira i bezbednosti u regionu i svetu, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.