Nikolić traži konsenzus

Izvor: RTS, 20.Dec.2012, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić traži konsenzus

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić održao prvu rundu konsultacija sa opozicijom o platformi za Kosovo i Metohiju. Đilas: Platforma populistička i nerealna. Koštunica: Za podršku potrebno rešiti dva pitanja. Jovanović: LDP teško može da podrži platformu. Pastor: SVM spreman da podrži platformu.

Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić istakao je na odvojenim sastancima sa liderima opozicionih stranaka da je pitanje Kosova i Metohije istorijsko pitanje oko koga je potrebno postići najširi mogući konsenzus svih relevantnih političkih faktora.

Platforma za pregovore se, pre svega, bazira na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na Kosmetu, kao i srpskih crkava i manastira, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Nikolić se sastao sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom, zatim predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem i predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Predstavnici opozicije obavestili su Nikolića da će platformu za nastavak pregovora Beograda i Prištine predstaviti svojim stranačkim kolegama.

Podršku Platformi i eventualne sugestije, predstavnici opozicionih stranaka dostaviće u narednim danima.

Predsednik Nikolić će se, kako je najavljeno, sutra sastati i sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a predsednici pojedinih srpskih opština sa Kosmeta očekuju da platforma na pravi način tretira državne i njihove interese.

Đilas: Platforma populistička

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas, čiji je sastanak sa Nikolićem otvorio današnju rundu konsultacija, rekao je da je platforma za Kosovo i Metohiju populistička i nerealna i da, između ostalog, sadrži i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU.

"Na prvo čitanje dokumenta, on je populistički i nerealan i u sebi sadrži, između ostalog, i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi značilo prekid evropskih integracija, i datum za pregovore bio bi dalji nego što je danas", ocenio je Đilas na konferenciji za novinare u sedištu DS-a.

Đilas je rekao da, kada su u pitanju prava ljudi koji žive na Kosmetu, u Srbiji je danas malo onih koji bi rekli da to što je navedeno u platformi na tu temu, nije dobro za Srbe na Kosovu.

"Osnovni problem je što verujemo da je to nerealno", rekao je Đilas i dodao da će Predsedništvo DS-a detaljno analizirati dokument, posle čega će svoj stav izneti u javnost, ali je napomenuo da je neophodno da se o tako važnim temama uradi sve kako bi se postigao što širi društveni konsenzus. 

Đilas je ocenio i da Srbija danas ima dve politike prema Kosovu, jednu od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i drugu od Vlade Srbije.

"Očekujem da Vlada u najkraćem roku kaže šta je njen stav o ovoj platformi – da li je to tekst koji na predlog Vlade ide na usvajanje u Skupštinu ili je to stav predsednika", rekao je Đilas.

Upitan da li je predsednik Nikolić bio otvoren za nove predloge u vezi sa platformom, predsednik DS-a rekao je da se o tome nije razgovaralo.

"Razgovarali smo pola sata i nije bilo mogućnosti da pročitam tekst, kako bismo dalje razgovarali. Pričali smo o tome kako je došlo do teksta, a ne i šta će se sa njim dešavati", naglasio je lider LDP-a.

Đilas je rekao i da poštuje što je predsednik o platformi prvo informisao Demokratsku stranku kao najveću opozicionu stranku, ali je ponovio da je to trebalo da učini pre konsultacija sa inostranim ambasadorima.

"Smatram da je loš princip što je prvo upoznao strane ambasadore sa platformom. Bilo je bolje da se prvo građani, članovi parlamenta i političke organizacije upoznaju sa njom", naglasio je Đilas.

Koštunica: Dva pitanja do podrške

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da su nacrtom platforme o Kosovu i Metohiji predviđena rešenja kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu i da se ne zasniva na planu "Ahtisari plus".

Koštunica je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o nacrtu platforme, rekao da je katalonski model onaj koji se najčešće pominje u tom dokumentu i da taj dokument na njega najviše poziva.

"To nije Ahtisari plus. Reč je o rešenju koje je, ipak, drugačije i koje nije u toj osnovi. Ono uvodi mnoge nove istitucije i utvrđuje niz naldežnosti vezanih za autonomiju Srba na Kosovu, ali ostaje dilema da li je to autonomija Srba unutar Kosova kao nezavisne države ili, pak, autonomija unutar Kosova kao autonomne srpske pokrajine", rekao je Koštunica.

Na pitanje da li u platformi stoji ijedna rečenica o nepriznavanju Kosova, lider DSS-a je rekao da to postoji, ali da nije dovoljno samo reći da nećete priznati ni sada ni ubuduće nezavisnost Kosova, već se to mora ustavno-pravno utvrditi.

Govoreći o eventualnoj podršci DSS-a platformi, Koštunica je rekao da postoje dva pitanja o kojima se mora dodatno razgovarati.

"To je potreba da se jasno definiše ustavno-pravna veza Srbije i Kosova, jer ovako ostaje pitanje da li je to autonomija Srba unutar autonomne pokrajine u sastavu Srbije ili unutar nezavisnog Kosova", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno samo reći da nećemo nikad priznati Kosovo već se to mora ustavno-pravno rešiti.

On je dodao da je drugo pitanje poštovanje sporazuma do sada postignutih u Briselu i podsetio da je DSS pokrenuo pitanje ustavnosti tih sporazuma.

"Upoznali smo se sa tekstom platforme, sa njegovim obrazloženjem. U samoj platformi ima nekih novih elementa i novih rešenja. Naravno, s druge strane ima i nekih nedostataka ili nedorađenosti o kojima će se dalje razgovarati", rekao je Koštunica.

Koštunica je rekao i da će o platformi biti još razgvora, ali da je za DSS najvažnije za platforma svoj epilog dobije u Skupštini, u raspravi pred očima cele javnosti.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Nikolićem bio je otvoren i sadržajan, ali pravi završetak razgovora na tu temu mora da bude u Skupštini u formi rezolucije ili deklaracije.

"Sigurno da postoji mogućnost da se platforma, odnosno predlog koji bi išao u Skupštinu menja, a za nas su veoma važna dva uslova", rekao je Koštunica.

LDP ne podržava platformu

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka teško može da podrži platformu za Kosovo u obliku u kom je danas predstavljena, poručujući da ona mora da uvaži realnost i da katalonski ili model Republike Srpske nisu prihvatljivi za rešenje kosovskog pitanja.

Jovanović je rekao da su rešenja koja se pominju u tom dokumentu poput specijalnih prava za Srbe na Kosovu, budžetske povezanosti sa Srbijom i ekskluzivnih prava u zdravstvenom, obrazovnom i bezbednosnom sistemu već deo Ahtisarijevog plana i ustava Kosova.

Lider LDP-a naglasio je da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje rešenje za Srbe sa Kosova, a da se pitanje priznavanja nezavisnosti treba ostaviti za neka druga vremena.

"Kako možete da priznate nešto što ne razumete? Treba ostaviti tu odluku za naredni period", rekao je Jovanović novinarima ispred Predsedništva Srbije.

Lider LDP-a naveo je da je predsedniku poručio: "Stigli smo do kraja, ovako dalje ne može."

Jovanović je rekao i da platforma mora da odražava realnost i da ne sme da nas dovede u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom, ni sa Albancima sa Kosova "na koje smo upućeni".

Predsednik LDP-a ocenio je da je politika Vlade "podmukla" i pozvao premijera da se izjasni i da rešenja za Kosovo donosi u okviru institucija, a ne tako "što su isturili predsednika da donosi platformu", pitajući "na osnovu kojih ovlašćenja".

On je rekao da Dačić i Vučić moraju jasno da kažu šta je dogovoreno u Briselu, da je sporazum o integrisanim prelazima, zapravo, granica i poručio da svi u svetu sa žaljenjem gledaju kako naši lideri govore jedno u Briselu, a drugo u Srbiji.

Pastor: SVM spreman da podrži platformu

Savez vojvođanskih Mađara spreman je da podrži platformu o Kosovu, ukoliko ona uvažava realnost na terenu i ako je usmerena ka izvlačenju maksimalno mogućeg za građane koji žive na Kosovu i Metohiji, izjavio je lider te stranke Ištvan Pastor.

Pastor je rekao da će SVM odluku o tome doneti nakon što prouči dokument.

"Suština platforme ide u tom pravcu. Ako se nakon čitanja to potvrdi mi smo spremni da je podržimo", poručio je Pastor ističući da nije imao priliku da pregleda platformu, već samo da sasluša ono što je predsednik Tomislav Nikolić njoj imao da kaže.

Pastor je poručio da je važno da se postigne nacionalni koncenzus po pitanju platforme i da se nakon postizanja tog dogovora ne tapka u mestu već da se ono što je dogovoreno sprovodi.

"Osnovno pitanje je da li će ona biti moguća, sprovodljiva i da li će se susresti sa realnim mogućnostima", rekao je Pastor precizirajući da, pre svega, misli na odnos prema Prištini, kao i prema međunarodnoj zajednici koja se ne može posmatrati izvan te priče.

"Mislim da je veoma važno da imamo dokument koji ima ambiciju da se susreće sa realnim mogućnostima i rešenjima", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, važno je da se otkoči čitav sistem i "da nadalje ne budemo robovi tog pitanja već da se suočimo sa realnošću i u okviru toga izvučemo maksimum mogućeg".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.