Nikolić sutra u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sutra u Turskoj

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće sutra i u utorak u zvaničnoj poseti Turskoj, tokom koje će se sastati sa predsednikom te zemlje Abdulahom Gulom i predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom.

Predsednik Srbije, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju, razgovaraće i sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i najuticajnijim turskim privrednicima, saopšteno je iz Nikolićevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kabineta.

Savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić rekao je Tanjugu da posetom Truskoj Nikolić nastavlja intenzivne spoljnopolitičke aktivnosti, a da će fokus posete biti ekonomska saradnja.

Delegacija Srbije, kako je dodao, upravo na tom polju očekuje konkretne rezultate, ali će poseta biti prilika i da se istakne da "politički odnosi moraju da prate ekonomske i da mi od Turske očekujemo da ona uvaži naše interese kada je reč o Kosovu i Metohiji".

"Očekujemo da tokom dvodnevne posete Ankari i Istanbulu ostvarimo značajne rezultate u ekonomskoj saradnji, s obzirom da će se predsednik Nikolić sastati sa vodećim privrednicima, a da će u našoj delegaciji takođe učestvovati jedan broj privrednika", rekao je Đurić Tanjgu.

Delegacija srpskih privrednika, koju predovdi predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin će u utorak učestvovati na 12. sednici Poslovnog saveta Srbija - Turska, koji se organizuje povodom zvanične posete predsednika Srbije, a dan kasnije u Istanbulu biće održan i sastanak privrednika dve zemlje.

Tema sastanka, kako je najavljeno, biće mogućnost za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje.

U delegaciji Srbije su i ministarka omladine i sporta Alisa Marić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Goran Aleksić, savetnici predsednika Marko Đurić, Jasmina Mitrović Marić i Predrag Mikić...

Uoči Nikolićeve posete Turskoj, u Beogradu je, kako bi pripremio tu posetu, boravio šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je rekao da je Srbija strateški partner Turske u regionu, Evropi i u međunarodnoj areni.

Prema njegovim rečima, Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kome su zemlje integrisane na miran način i da je strateška saradnja dveju država važan signal i poruka za stabilnost na Balkanu.

Nikolić je u Turskoj boravio i na samom početku predsedničkog mandata, u junu prošle godine kada je zajedno sa Gulom kopredsedavao Samitom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Istanbulu.

Predsednik Srbije je na marginama samita imao bilateralni sastanak sa turskim kolegom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbijanski predsjednik sutra u zvaničnoj posjeti Turskoj

Izvor: SandzakInfo.net, 03.Feb.2013

Državna delegacija Srbije, koju će predvoditi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, boraviće u Ankari 4. i 5. februara

Nastavak na SandzakInfo.net...

Nikolić u dvodnevnoj poseti Turskoj

Izvor: Kurir, 04.Feb.2013, 09:49

Ovom posetom predsednik Nikolić nastavlja intenzivne spoljnopolitičke aktivnosti, a fokus posete biće ekonomska saradnja..ANKARA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Turskoj, tokom koje će se sastati sa predsednikom te zemlje Abdulahom Gulom i predsednikom turske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.