Nikolić primio nove ambasadore SAD, Nemačke, Mjanmara i Nigerije

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić primio nove ambasadore SAD, Nemačke, Mjanmara i Nigerije

Predsednik Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novih ambasadora u Srbiji, Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija, Nemačke Hajnca Vilhelma, Mjanmara Zoa Tuna i Nigerije Harolda Avgustusa Kokoa.

Nikolić je u razgovoru sa Majklom Kirbijem rekao da Srbija posebno ceni podršku SAD na putu Srbije ka EU.

Ukazavši da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i SAD moraju zajednički da prevaziđu negativno nasleđe nedavne prošlosti, Nikolić je ocenio da su odnosi dve zemlje „sveobuhvatni i u usponu”, prenosi Tanjug.

On je dodao da se raduje intenziviranju saradnje u ekonomskoj oblasti, oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Nikolić je još rekao da Kirbijevo imenovanje za ambasadora, u godini kada dve države obeležavaju 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ima poseban simbolički značaj.

Kirbi je poručio da dve države spaja opredeljenost da Srbija bude prosperitetna, snažna i demokratska i to jače od onoga što je dve države delilo u prošlosti. „Delimo iste vrednosti i viziju povodom pitanja budućnosti regiona. Zapadni Balkan je neodvojivi deo evropske porodice i pružaćemo podršku putu Srbije ka EU”, poručio je novi američki ambasador.

Prema njegovim rečima, „kompleksno pitanje Kosova treba rešiti ako Srbija želi dalje da napreduje ka EU”.Konstatujući da su odnosi dve države sveobuhvatni, intenzivni i dobri, Nikolić je novom nemačkom ambasadoru poručio da se Srbija nalazi u osetljivom političkom trenutku i da joj predstoji donošenje važnih odluka u čemu očekuje i podršku Berlina. „Posebno bi bila dragocena podrška Nemačke u procesu rešavanja pitanja Kosova i postizanja kompromisnog i trajnog rešenja kroz dijalog”, rekao je Nikolić.

On je naglasio da će Srbija visoko ceniti stav Nemačke kada je reč o daljem procesu evrointegracija Srbije i dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu, zatraživši istovremeno da se Srbiji u tom procesu ne postavljaju uslovi koji nisu bili postavljani pred druge zemlje.

Prema Nikolićevim rečima, u vremenima ekonomske krize od suštinskog značaja je intenziviranje ekonomskih veza.

„Vi i nova vladajuća koalicija nailazićete na razumevanje nemačke strane i u Berlinu. Ohrabrujemo vas da povedete dijalog i o složenim pitanjima. Kroz konstruktivnu saradnju možemo ostvariti dalje pomake”, poručio je novi nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, Nemačka se nada da će Srbija ostvariti „brz napredak” na putu ka EU, i u sprovođenju reformi na tom putu koji će ponekad biti težak. „Nemačka će vas podržavati kao iskren partner”, naglasio je Vilhelm.

objavljeno: 19.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.