Nikolić poverio mandat Dačiću

Izvor: RTS, 28.Jun.2012, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić poverio mandat Dačiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio Ivici Dačiću mandat za formiranje Vlade Srbije. Dačić: Nema povratka u devedesete, ne interesuje me "nebeska Srbija" nego sadašnjost i budućnost zemlje.

12.45 – Prihvatio sam odgovornost i stavio se u službu Srbije. Nema povratka u devedesete, ne interesuje me "nebeska Srbija" nego sadašnjost i budućnost zemlje, poručuje Ivica Dačić

12.34 – Koalicija SPS–PUPS–JS obavestila predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nikolića da postoji načelna saglasnost o formiranju parlamentarne većine, rekao Ivica Dačić. SNS i URS podržaće me kao mandatara, naveo je Dačić i dodao da su otvoreni za saradnju i sa drugim strankama.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je danas lideru SPS-a Ivici Dačiću mandat za formiranje Vlade Srbije.

Posle sastanka, koji je održan u Predsedništvu Srbije, Nikolić je saopštio da je Ivica Dačić zatražio od njega mandat za formiranje Vlade.

Nikolić je rekao da ga je koalicija SPS–PUPS–JS ubedila da ima parlamentarnu većinu.

"U toj većini biće SNS i URS i verovatno neki drugi predstavnici manjina građana u Skupšini Srbije", rekao je Nikolić.

"Danas je Vidovdan, jedan od najvećih praznika u Srbiji i danas Srbija dobija promene", poručio je Nikolić i podsetio da su građani 6. maja na izborima rekli da žele promene, da žele da rade i da žele život dostojan čoveka.

Predsednik je istakao da Vlada treba da bude mala po broju, efiksna i odgovorna i da dogovorom odlučuje o svim važnim pitanjima od kojih zavisi budućnost građana.

"Ne kažem da će biti lako, situacija je veoma komplikovana, breme koje smo nasledili je izuzetno teško, pitanje Kosova i Metohije rešavano je na način kojim se izbegava odgovornost, a najveći teret prebacuje na narod koji već godinama pokušava da preživi", rekao je Nikolić.  

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost", naveo  je Nikolić i dodao da Srbija ima prijatelje i na zapadu, i na istoku, severu i jugu, kao i da su joj svi susedi jednako važni.

Predsednik je istakao da put Srbije ka EU ostaje na stabilnom kursu i ponovio da je u razgovorima sa predstanicima EU rekao da će svaka vlada koja bude formirana ostati istrajna na ulasku Srbije u EU.

Nikolić je napomenuo da je pred novom vladom borba protiv korupcije i kriminala, jačanje ekonomije, izgradnja infrastrukture, preispitivanje privatizacija, reforma pravosuđa i medija, ali i da će jedan od najvažnijih zadataka biti da vrati "srpsku pamet" koja je prethodnih godina otišla iz države.

Dačić: Nema povratka u devedesete

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da je koalicija SPS–PUPS–JS danas obavestila predsednika Nikolića da postoji načelna saglasnost o postojanju parlamentarne većine za formiranje Vlade Srbije.

"Iz naših razgovora sa SNS-om i URS-om dogovorili smo se da će oni podržati i podržavaju ovaj dogovor koji smo danas postigli, a to znači da će podržati mene za mandatara", rekao je Dačić.

On je istakao da će se razgovori nastaviti, sutra sa SNS-om, a u narednim danima sa svim drugim strankama koje će biti upoznate sa glavnim tačkama programa buduće vlade i otvorenošću da u tu parlamentarnu većinu uđu i neke druge stranke.

Dačić je poručio da će prioriteti njegove vlade, ukoliko bude formirana, biti izgradnja jake države koja brine o nacionalnim interesima, nastavak evrointegracija, socijalna pravda i jednakost i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Prihvatio sam odgovornost i stavio se u službu Srbije. Nema povratka u devedesete, ne interesuje me nebeska Srbija, nego sadašnjost i budućnost zemlje, poručio je Ivica Dačić. 

On je dodao da će se kao premijer staviti u službu naroda i građana i da će svoj posao obavljati odgovorno i sa rešenošću da se svi problemi rešavaju u interesu građana.

"Nikad neću donositi nijednu odluku koja neće biti pravedna za građane Srbije i u tom smislu je ovaj dan za mene veliki ispit zrelosti kao predsednika SPS-a, lidera koalicije SPS–PUPS–JS i mandatara za sastavljanje nove vlade", ukazao je Dačić.

Sastanak u predsedništvu Srbije počeo je nešto posle 11 časova, a pored Dačića bili su i lideri Jedinstvene Srbije i PUPS-a, Dragan Marković i Jovan Krkobabić i potpredsednici Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović.

Biografija Ivice Dačića

Ivica Dačić je do sada obavljao dužnost prvog potpredsednika vlade, zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova. Na tim funkcijama nalazio se od jula 2008. godine.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je od decembra 2006. godine.

Bio je član stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Za saveznog poslanika u Veću građana tadašnje Savezne skupštine izabran je 1992, a za republičkog poslanika 2004. godine.

Rođen je 1. januara 1966. u Prizrenu, osnovnu školu završio je u Žitorađi, gimnaziju u Nišu, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, sa najvišim ocenama.

Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije bio je od Šestog kongresa 18. januara 2003. godine.

Bio je prvi predsednik mladih socijalista 1990. godine i portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine, kao i predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograda. Od 2000. do 2003. godine potpredsednik je Socijalističke partije Srbije.

Dobio je priznanje "Najevropljanin", za 2009. godinu, kao ličnost koja je dala presudan doprinos modernizaciji Srbije.

Dačić je bio ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine.

Bio je i predsednik Košarkaškog kluba "Partizan", i potpredsednik nacionalnog olimpijskog komiteta.

Govori engleski i ruski jezik. Izjašnjava se kao Srbin, pravoslavne vere. Oženjen je, ima sina i ćerku.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.