Nikolić pokrovitelj kongresa Svetske organizacije slavista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić pokrovitelj kongresa Svetske organizacije slavista

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas delegaciju Svetske organizacije slavista, povodom početka četvorogodišnjeg predsedavanja Srbije tom naučnom organizacijom, koje će 2018. godine biti krunisano 16. međunarodnim kongresom slavista u Beogradu.

Pozdravljajući slaviste iz desetak zemalja, predsednik Nikolić je rekao da je sa čašću i ponosom prihvatio da bude pokrovitelj predstojećeg kongresa Svetske organizacije slavista, navodeći da samo poštujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uvažavajući sopstvenu istoriju i tradiciju na temelju humanističkog obrazovanja možemo razumeti jedni druge i pomoći jedni drugima.

"Ovo je prilika da se uverite da je Beograd metropola, da su Srbi gostoljubiv narod, da se upoznate sa srpskom tradicijom i da je uporedite sa sopstvenom. Naukom na međunarodnom nivou ne može da se bavi čovek koji se ne bavi sopstvenom tradicijom i koji se ne stara za sopstvenu kulturu", rekao je Nikolić.

Podsećajući na vekovni kontinuitet rada slavista u Srbiji, Nikolić je predstavnicima naučnih i akademskih institucija iz inostranstva, poželeo da se u Beogradu osećaju kao u svojoj kući.

Prema njegovim rečima, srpsko predsedavanje Svetskom organizacijom slavista doprineće boljim vezama slovenskih zemalja i naučnih institucija i omogućiti negovanje duha prijateljstva i saradnje slavističkih naučnih krugova.

Srbiji je predsedavanje Svetskom organizacijom slavista povereno na 15. međunarodnom kongresu u Minsku, a u ime prethodnog predsedavajućeg, Belorusije, predsedniku je zahvalio Aleksandar Lukašenec, koji je istakao da je Međunarodni kongres slavista najvažniji međunarodni slavistički forum i izrazio uverenje da će kongres u Beogradu biti organizovan na visokom naučnom i organizacionom nivou.

Lukašenec je predsedniku Nikoliću poklonio fotoalbum sa prošlogodišnjeg kongresa slavista u Minsku, a uručena mu je i povelja kojom je Srbija dobila predsedavanje Svetskom organizacijom slavista.

Predsednik Međunarodnog komiteta slavista Boško Suvajdžić rekao je da će kongres u Beogradu biti kruna slavistike a da će Srbija u naredne četiri godine biti svetski centar naučnog istraživanja slavista.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić pokrovitelj Kongresa slavista

Izvor: RTS, 29.Avg.2014

Povodom početka četvorogodišnjeg predsedavanja Srbije Svetskom organizacijom slavista, Tomislav Nikolić primio delegaciju te naučne organizacije. Predsedavanje će 2018. biti krunisano 16. Međunarodnim kongresom slavista u Beogradu. ..Pozdravljajući slaviste iz desetak zemalja, predsednik Nikolić...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.