Nikolić odlikuje Šojgua i Verneja.

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić odlikuje Šojgua i Verneja.

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je ukaz o odlikovanju Sergeja Šojgua i Žana Pjera Verneju.

Šojgu će primiti odlikovanje za naročite zasluge u razvijanju medjunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije, a Vernej za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naroda Srbije i Francuske.

Kako se navodi u saopštenju predsednikove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pres službe, Nikolić je doneo Ukaz o dodeli Ordena srpske zastave prvog stepena ruskom državljaninu, gubernatoru Moskovske oblasti, Sergeju Kužugetoviču Šojguu i Ukaz o dodeli Ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan Pjer Verneju.

Kako se navodi, Sergej Šojgu, gubernator Moskovske oblasti i donedavno ministar za poslove civilne zaštite, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, kao i dugogodišnji kopredsednik Medjuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju izmedju Srbije i Rusije, svojim profesionalnim zalaganjem je dao izuzetan doprinos unapredjenju ukupnih bilateralnih odnosa, posebno razvoja ekonomsko - trgovinske saradnje Srbije i Rusije.

Posebno je važno istaći njegov lični doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoć i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i u realizaciji pomoći i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija kao što su poplave i požari, navodi se u saopštenju.

"Odlikovanje gospodina Šojgua predstavlja znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvećenost razvoju saradnje naših dveju zemalja, kao i za sve što je učinio za dobrobit naših gradjana", piše u saopštenju.

Navodi se da je Tomislav Nikolić, na predlog Matice iseljenika Srbije, doneo Ukaz o dodeli odlikovanja, Ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan Pjer Verneju.

Žan Pjer Vernej je, kako piše u saopštenju, više od 30 godina posvetio negovanju tradicija Prvog svetskog rata i sećanju na oslobodilačke ratove Srbije 1912 - 1918. godine.

Od 2005. godine je izvršni direktor Vojnog muzeja u gradu Mo, koji je u potpunosti posvećen Velikom ratu (izraz kojim se pre otpočinjanja Drugog svetskog rata označavao Prvi svetski rat) i u kojem je na najbolji način predstavljeno učešće Srbije u Prvom svetskom ratu, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Kako se dodaje, u svojstvu ličnog sekretara tadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka i funkcionera Ministarstva odbrane Francuske, ulagao je velike napore da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu, isticao i branio staro prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

U više navrata je bio zaslužan i lično dao veliki doprinos bogaćenju fondova istorijskih muzeja u Srbiji i u Francuskoj, kao i promociji Srbije prilikom manifestacija i izložbi koje su se bavile Prvim svetskim ratom, piše u saopštenju.

"Dodela odlikovanja Žan Pjer Verneju predstavlja odavanje poštovanja za posvećenost očuvanju i gradjenju pozicije Srbije, kao i negovanje

pozitivnih prijateljskih osećanja prema srpskom narodu u Francuskoj", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Nikolić odlikovao Šojgua i Verneju

Izvor: Kurir, 03.Jul.2012

Predsednik Srbije doneo je Ukaz o dodeli ordena srpske zastave prvog stepena ruskom državljaninu, gubernatoru Moskovske oblasti, Sergeju Kužugetoviču Šojguu i Ukaz o dodeli ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan-Pjer Verneju..BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić...

Nastavak na Kurir...

Nikolićeva prva odlikovanja - Šojgu i Vernej

Izvor: Akter, 03.Jul.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je ukaz o odlikovanju Sergeja Šojgua i Žana Pjera Verneju

Nastavak na Akter...

Nikolić odlikovao Šojgua i Verneja

Izvor: Mondo, 03.Jul.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je ukaze o odlikovanju Ordenom srpske zastave prvog stepena gubernatora Moskovske oblasti Sergeja Šojgua i Ordenom srpske zastave trećeg stepena francuskog državljanina Žan Pjera Verneja, saopšteno je danas iz predsednikove Pres službe.

Nastavak na Mondo...

Nikolić odlikovao Šojgua

Izvor: Večernje novosti, 03.Jul.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je danas ukaz o dodeli Ordena srpske zastave prvog stepena gubernatoru Moskovske oblasti i donedavnom ruskom ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu

Nastavak na Večernje novosti...

Nikolić odlikovao Šojgua i Verneju

Izvor: Telegraf.rs, 03.Jul.2012

Sergej Šojgu je odlikovan za zasluge u razvijanju prijateljstva naroda Srbije i Rusije, a Žan Pjer Vernej za zasluge u razvijanju miroljubive saradnje Srbije i Francuske

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.