Nikolić ne smatra pametnim Dodikov potez

Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić ne smatra pametnim Dodikov potez

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne može da se meša u unutrašnju politiku druge države, rečeno je Danasu u Predsedništvu Srbije na pitanje kakav je stav predsednika o odluci poslanika Republike Srpske da bude raspisan referendum o radu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine. Izvori Danasa na Andrićevom vencu, s druge strane, nezvanično kažu da predsednik lično ne smatra pametnim Dodikov potez raspisivanja referenduma.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << potpredsednici Vlade, juče nisu želeli javno da kažu svoj stav o odluci RS. Svoje mišljenje premijer će najpre reći predsedniku RS, s kojim će se danas sresti u zgradi Vlade Srbije. U premijerovom kabinetu kažu da će, osim razgovora o referendumu, Vučić i Dodik razgovarati i o napadu na Vučića u Srebrenici i situaciji u regionu. Kako nam je rečeno u Predsedništvu, iako nije planirano, postoji mogućnost da predsednik RS Milorad Dodik razgovara i sa Nikolićem.

Ovim novim dolaskom Dodika u Beograd se nastavlja praksa učestalog konsultovanja i bliskih odnosa državnog vrha Srbije i predsednika RS, na koju, kako je Danas već pisao, Zapad ne gleda blagonaklono, jer Dodika vidi kao političara koji je smetnja tome da BiH postane funkcionalna država.

Potpredsednik SNS Igor Mirović za naš list navodi da Srbija nije tutor Dodiku, ali da ima želju da aktivno učestvuje u ispunjavanju dve svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu.

"To je očuvanje stabilnosti u BiH i regionu, čemu najozbiljnije pristupamo. Drugi zadatak je čuvanje prava Srba u BiH. Srbija se podjednako bavi i jednom i drugom obavezom. Konsultacija je bilo i ranije i to nije ništa sporno, s obzirom na ulogu koju imamo u regionu. A da li se to nekom dopada ili ne dopada, ne znam", objašnjava Mirović.

On raspisivanje referenduma vidi kao autonomnu odluku Narodne skupštine RS koja je izraz volje većine u Srpskoj u političkom smislu. "Uvek i u svemu Srbija će stati uz svoj narod i njegovo rukovodstvo koje je legitimno izabrano", ističe Mirović.

Vladimir Todorić, internacionalni sekretar DS, za Danas kaže da političari ne treba više da svađaju narode. "Imamo pametnija posla nego da se vraćamo na međusobna zastrašivanja. Referendum jeste demokratska tekovina i niko ne treba da bude protiv konsultovanja građana, ali integritetu BiH nema alternative. Međutim, pokušaj nasilne centralizacije, koja je suprotna Dejtonskom sporazumu, proizvodi ovakve neželjene reakcije Banjaluke", navodi Todorić.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu pravosudnih organa BiH, doneta u sredu uveče, naišla je na kritiku predstavnika stranih misija, diplomatskih predstavništava, federalnih političkih predstavnika i analitičara, koji smatraju da je to nasrtaj na suverenitet i integritet države.

Ambasada SAD u Sarajevu je saopštila da je "alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi RS kao entitet, kao i pretnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH". "Protiv smo referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posledica koje će imati za građane u RS i u celoj BiH". Kako se navodi, angažovane su relevantne sekcije Vlade Amerike da bi se odlučilo o primerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu "političku provokaciju". Stav Ambasade SAD je da iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro.

Ambasada Rusije u BiH: Referendum unutrašnje pitanje

Ambasada Rusije u Sarajevu je saopštila da je sprovođenje referenduma pitanje unutrašnje politike BiH. Kako je navedeno, "Ambasadi Rusije u BiH poznato je da postoje zamerke RS na pravosudni sistem u BiH i da mnogi predstavnici međunarodne zajednice priznaju njegovu neefikasnost". Kako piše, takozvani Strukturalni dijalog o reformi pravosudnog sistema nije dao rezultate i zabrinutost srpske zajednice u BiH ostaje bez odgovora.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Šta vlast u Srbiji misli o referendumu u Srpskoj?

Izvor: B92, 16.Jul.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne može da se meša u unutrašnju politiku druge države, rečeno je Danasu u Predsedništvu Srbije...To je bio odgovor na pitanje kakav je stav predsednika o odluci poslanika Republike Srpske da bude raspisan referendum o radu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine...Izvori...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.