Nikolić  na trilaterali u Turskoj

Izvor: Studio B, 14.Maj.2013, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić na trilaterali u Turskoj

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u Ankari gde će sutra biti održan trilateralni samit Turska-Srbija-Bosna i Hercegovna na kojem osim domaćina Abdulaha Gula, učestvuju članovi predsedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Predsednik Abdulah Gul je za goste večeras priredio svečanu večeru, a radni deo samita će sutra početi plenarnim trilateralnim sastankom, posle kojeg će biti usvojena i zajednička deklaracija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Predsednik Nikolić će sutra, u popodnevnim časovima, imati i susret sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH, posle kojeg će biti održan i bilateralni sastanak delegacija Srbije i BiH.

Ministri spoljnih poslova triju država Ahmed Davutoglu, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija održali su prošle sedmice u Sarajevu pripremni sastanak uoči samita, a resorni ministri danas su potpisali trilateralni Protokol o ekonomskoj saradnji.

Potpisnici protokola, turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pridali su tom događaju istorijski značaj.

Turski predsednik Abdulah Gul izjavio je uoči početka samita da njegova zemlja ulaže velike napore za izgradnju što boljih odnosa Sarajeva i Beograda.

"Približavanje Sarajeva i Beograda daje očigledan doprinos miru u regionu", rekao je Gul za sarajevsko "Oslobođenje".

Turski predsednik je najavio da će posebna pažnja na samitu biti usmerena na saradnju u oblasti privrede, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede.

Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.

Predsednik Nikolić je, inače, bio u zvaničnoj poseti Turskoj pre samo nekoliko meseci, kada su on i predsednik Gul poručili da je došlo vreme za jačanje srpsko-turske saradnje, posebno u oblasti ekonomije, gde će prvi cilj biti ostvarivanje trgovinske razmene od milijardu evra, povećanje investicija i intenziviranje saradnje u infrastrukturnim pojektima.

"Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je tada ocenio da bi Srbija mogla biti most za ekonomski prodor Turske u Evropu, a predsednik Gul najavio ekonomski i privredni bum u odnosima dveju zemalja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.