Nikolić i Josipović: Napredak u odnosima

Izvor: RTS, 16.Okt.2013, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Josipović: Napredak u odnosima

U odnosima Srbije i Hrvatske postignut izvestan napredak, ali te odnose i dalje opterećuje niz problema, među kojima su i pitanja nestalih i međusobnih tužbi za genocid, ocenili predsednici Tomislav Nikolić i Ivo Josipović. Predsednik Hrvatske sastao se i sa premijerom Ivicom Dačićem.

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović ocenili su da je u odnosima dve zemlje postignut izvestan napredak, ali da i dalje te odnose opterećuje niz problema, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među kojima su i pitanja nestalih i međusobnih tužbi za genocid.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da bi se povlačenjem međusobnih tužbi za genocid ustanovio potpuni mir između dve države i dva naroda, "jer kakav god da bude ishod tog sudskog procesa, neko neće biti zadovoljan".

Šta ako se ispostavi da smo pogrešili i jedni i drugi i da su obe tužbe opravdane, rekao je Nikolić, posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Nikolić je rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rešavanju otvoreni pitanja, unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje ističući da je Srbiji stalo do otopljavanja odnosa pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj.

"I predsednik Josipović i ja i vlade i građani, svi žele da žive mirno i bolje", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dve zemlje naveo pre svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slučajeve ugrožavanja bezbednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima.

"Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog... Uveren sam da smo napravili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske", poručio je Nikolić.

On je rekao da je potrebno definisati vremenski okvir za rešavanje otvorenih pitanja i da međudržavne komisije i radne grupe, koje rade na konkretnim pitanjima treba ubrzano da nastave posao.

Predsednik Ivo Josipović rekao je posle sastanka, da je rešavanje niza problema, među kojima je istakao pitanje 1.689 osoba nestalih u ratnim sukobima, pretpostavka rešavanja odnosa između Zagreba i Beograda.

Kada bi se rešio problem nestalih, bilo bi više prostora za regulisanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u vezi međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, rekao je Josipović.

"Ako tužba opstane moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti", rekao je Josipović, priznajući da tužbe za genocid mogu opterećivati odnose dve zemlj,e ali je napomenuo da će pred sudom biti izneto mnogo istorijskih činjenica koje "neće biti dobro čuti".

On je rekao i da su dve vlade zastale kod rešavanja pitanja granica, pomenuvši da ukoliko se taj problem ne bude mogao rešiti treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom gde je upotrebljen mehanizam međunarodnog prava.

Josipović je dodao i da Hrvatska nije zadovoljna načinom na koji se razrešava pitanje sukcesije.

On je naveo i da postoje slični problemi onima koje je pomenuo predsednik Srbije kada je reč o hrvatskoj manjini u Srbiji, ali i ukazao na zajednički problem izbeglica.

"Međutim, osim što smo se potužili jedan drugom za ono što nas tišti, možemo biti zadovljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje", rekao je Josipović.

Predsednik Hrvatske se sastao i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Josipović i Nikolić: Ostaje problem tužbi

Izvor: Mondo, 16.Okt.2013

Predsednici Srbije i Hrvatske, Tomislav Nikolić i Ivo Josipović posle prvog zvaničnog susreta ocenili da je u..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.