Nikolić doputovao u Kinu

Izvor: Večernje novosti, 25.Avg.2013, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić doputovao u Kinu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u nedelju u Kinu, gde će u naredna četiri dana obići ključne finansijske i privredne centre i razgovarati sa kineskim državnim vrhom i kineskim biznismenima. Prema procenama, poseta predsednika Srbij imaće i istorijski i strateški značaj, a razgovori i susreti biće posvećeni osnaživanju strateškog partnerstva sa Kinom, napretku u realizaciji postojećih investicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << projekata, ali i inicijativama za novim oblicima saradnje u oblasti kineskih ulaganja u srpsku privredu, kao i ostalim vidovima saradnje. Nikolić će se sutra u kineskoj prestonici sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijangom i predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom, dok će se u utorak sastati sa istaknutim kineskim privrednicima sa poslovanjem u Srbiji. DELEGACIJA Sa predsednikom Nikolićem u Kini, pored savetnika, borave i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i ministar prostornog planiranja, rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević, kao i grupa uglednih privrednika. Nakon toga Nikolić putuje u Hangdžou gde će zajedno sa delegacijom privrednika iz Srbije i resornim ministrom učestvovati na Investicionom forumu sa ciljem predstavljanja mogućnosti za ulaganja u Srbiji. Predsednik Srbije će potom posetiti industrijsku zonu visoke tehnologije, fabriku automobila Džili i susresti se sa zvaničnicima Đeđijang provincije. Nikolić će na kraju posetiti Šangaj gde će se susresti sa zvaničnicima grada. Srbija je izuzetno zainteresovana za dalje svestrano produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva sa Kinom, uspostavljanje mehanizma strateškog dijaloga i zajednički angažman po pitanjima na političkom, ekonomskom, kulturno-prosvetnom, naučno tehničkom i sportskom planu, izjavila je Tanjugu savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak, uoči posete. Kina je najvažniji spoljnopolitički partner Srbije u Aziji, a prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, robna razmena je prošle godine iznosila 1. 294 milijardi dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 18,4 miliona dolara. U prvih pet meseci 2013. godine robna razmena je iznosila 597.847 dolara. Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima iz 2009. dao je podsticaj intenziviranju ekomskih odnosa, što je rezultiralo i saradnjom na dva kapitalna infrastrukturna projekta u Srbiji - mostu na Dunavu i Termoelektrani "Kostolac".

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tomislav Nikolić doputovao u posetu Kini

Izvor: NaDlanu.com, 26.Avg.2013, 16:02

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Kinu, gde će u naredna četiri dana obići ključne finansijske i privredne centre i razgovarati sa kineskim državnim vrhom i kineskim biznismenima...Prema procenama, poseta predsednika Srbij imaće i istorijski i strateški značaj, a razgovori i...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.