Nikolić dodelio odlikovanja

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić dodelio odlikovanja

Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je, između ostalih, zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" penzionisanog generala ruske vojske Leonida Grigorjeviča Ivašova, kao i bivšeg francuskog obaveštajnog oficira Pjera Anrija Binela za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaze o dodeli šest odlikovanja za zasluge stranim državljanima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Vladimiru Jakunjinu iz Rusije, Favzi Abdulaziz Ahmad Al-Džasemu iz Kuvajta, Vagifu Mustafajevu iz Azerbejdžana, Melisi Bin iz SAD, Pjer Anri Binelu iz Francuske i Leonidu Ivašovu iz Rusije, saopštila je Pres služba predsednika Repulike.

Bivši francuski obaveštajni oficir Pjer Anri Binel odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Kao član francuske delegacije NATO-a pri Generalštabu u Briselu, predao je srpskom vojnom licu poverljiva dokumenta o potencijalnim ciljevima za bombardovanje Srbije i zbog toga je osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Ruski general pukovnik u penziji Leonid Grigorjevič Ivašov, odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Ivašov je specijalista u oblasti geopolitike, međunarodnih odnosa i vojne istorije, bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije od 1996. do 2001. godine. 

Vladimir Ivanovič Jakunjin iz Rusije, generalni direktor Železnica Rusije, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima - organizovanje humanitarne pomoći za Kosovo i Metohiju, jednomesečni boravak dece sa KiM u Rusiji, organizovanje obilaska i izveštavanje sa Kosova i Metohije za eminentne ruske novinare.

Bivši ambasador Kuvajta Favzi Abdulaziz Ahmad Al-Džasem, odlikovan je ordenom srpske zastave drugog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Azerbejdžanski režiser Vagif Mustafajev odlikovan je ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u unapređenju saradnje u oblasti kulturnog stvaralaštva i razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Azerbejdžana, za prikazivanje i afirmaciju srpske kinematografije u Azerbejdžanu.

Melisa Bin iz Sjedinjenih Američkih Država odlikovana je ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Bivša kongresmenka Demokratske partije isticala se zalaganjem za odbranu srpskog naroda i crkve i javno je istupala protiv politike svoje stranke prema Srbiji i danas se aktivno zalaže za jačanje privrednih i poslovnih veza između Srbije, srpske dijaspore i američkih kompanija.

Ukaze o dodeli odlikovanja predsednik Nikolić doneo je 2. septembra, navedeno je u saopštenju.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.