Nikolić: Vi o Jerusalimu, mi o KiM

Izvor: B92, 29.Apr.2013, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Vi o Jerusalimu, mi o KiM

Tel Aviv -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se na početku dvodnevne posete Izraelu s predsednikom Šimonom Peresom i zahvalio mu se na principijelnom stavu o KiM.

Predsednik Izraela je Nikolića dočekao u predsedničkoj palati uz najviše državne počasti, intoniranje himne i svečanu gardu.

Nikolić će se sastati i s predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom i predsednikom skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izraela Julijem Edelštajnom. U srpskoj delegaciji su i ministar poljoprivrede Goran Knežević i savetnik predsednika Marko Đurić.

Nikolić se u razgovoru sa Peresom založio za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i izrazio nadanje da će principijelna podrška stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije i pozicija Izraela biti očuvane.

"Moja poseta je izraz zahvalnosti i za podršku naporima koje ulažemo sa ciljem iznalaženja rešenja koje bi bilo u interesu stabilnosti. Srbija je posebno zahvalna na razumevanju sa kojim država Izrael pristupa tom pitanju od velikog značaja za nas. Očekujemo da će postojeća pozicija biti sačuvana", rekao je Nikolić, koji je Peresu uputio poziv za uzvratnu posetu Srbiji.

Nikolić je poručio da u "državu Izrael dolazi sa velikim zadovoljstvom i u uverenju da će njegova poseta rezultirati daljim jačanjem saradnje Srbije i Izraela na obostranu korist", što je potreba koju još više nameću svetske i regionalne okolnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da dalje unapređuje ekonomsku saradnju sa Izraelom, a njegova poseta ima za cilj da reafirmiše mogućnosti i potrebu za daljim jačanjam saradnje u oblasti investicija, finansija, poljoprivrede, informacionih tehnologija i u vojnobezbednosnom sektoru.

On je rekao i da kao posebnu čast i privilegiju doživljava to što će imati priliku da u ime Srbije i njenih građana oda počast žrtvama Holokausta u memorijalnom centru Jad Vašem.

"Kako sam obavešten, tu postoji i poseban deo posvećen logoru Jasenovac, u kome je tokom Drugog svetskog rata na teritoriji takozvane nezavisne države Hrvatske vršena masovna egzekucija na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma", kazao je Nikolić.

On je istakao da je za njega posebna privilegija i poznanstvo i razgovor s predsednikom Izraela Šimonom Peresom, koji je, kako je rekao, inspiracija svim nacionalno odgovornim liderima u svetu.

"Vi na Balkanu prolazite kroz fazu evrointregracija, koje sada oživljavaju. Veoma sam srećan što EU sada ozbiljno razmatra mogućnost da prihvati Srbiju kao novu članicu. Takođe sam veoma srećan zbog vašeg dijaloga sa Kosovom. Svi konflikti treba da budu razrešeni dijalogom", poručio je Peres posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Izraelski predsednik se založio za jačanje saradnje dve zemlje, ističući prijateljstvo dva naroda i mogućnost za obogaćivanje tog prijateljstva novim sadržajima.

"I predsednik Nikolić i ja želimo da gradimo svet koji se zasniva na nauci i novim tehnologijama u novim svetskim odnosima", rekao je Peres i preneo uveravanja Nikoliću da će u Izraelu uvek biti prihvaćen kao pravi prijatelj, kod ljudi koji koji žele prijateljstvo sa srpskim narodom.

On je dodao da je posebno zadovoljan što je u delegaciji Srbije i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežavić, ističući da je poljoprivreda za Izrael važno naučno područje.

Nikolić i Peres će u Vrtu nacija posaditi drvo.

Nikolić će se tokom posete Izraelu sastati s predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom, predsednikom skupštine Julijem Edelštajnom, a razgovaraće i sa izraelskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Avigdorom Libermanom, predsednikom partije "Izrael naš dom" Jairom Šamirom, kao i sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom III.

Predsednik Srbije će obići i Zid plača, Crkvu Svetog groba, Crkvu Svetog Arhanđela Mihaila, Crkvu rođenja Isusa Hrista, kao i Manastir Sveti Sava Osvešćeni.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati s predsednikom Mahmudom Abasom.

"Imamo mnogo da naučimo od Izraela"

List navodi da je Nikolić izazvao veliku kontroverzu i oštre reakcije međunarodne javnosti juna 2012. kada je odbio da ubistva u Srebrenici jula 1995. godine označi kao genocid, najavivši da neće ići na godišnju komemoraciju, kao što je njegov prethodnik učinio.

"Post" ističe da je Nikolić imao vremena da to "ponovo razmotri" i navodi da se nedavno javno izvinio za zločine u BiH.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu "Džeruzalem postu" da Srbija ima mnogo da nauči od Izraela - kako je rekao: "Ne samo kako se voli svoja zemlja, već kako da se stvori zemljište od peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani svoj narod".

Nikolić, koji danas započinje dvodnevnu zvaničnu posetu jevrejskoj državi, istakao je u intervjuu takođe "mnoge istorijske paralele između Srba i jevrejskog naroda".

Kako je kazao, oba naroda bila su pod stranom okupacijom i izložena proterivanju: "Vi imate izreku: 'Sledeće godine u Jerusalimu!' Za neke naše ljude ona glasi: 'Sledeće godine na Kosovu!'"

U intervjuu, koji će u potpunosti biti objavljen u petak, Nikolić je takođe rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos "užasnom pritisku" s kojim se zemlja suočava.

Nikolić je takođe izrazio bojazan da će Iran nastaviti napore da razvije svoj nuklearni pogram, uprkos nastojanjima Zapada da ga zaustavi.

"Iran će nastaviti svoj program. Ja ne vidim želju tamo da se zaustavi njihov program, čak i kada bi njihovi prijatelji savetovali da to urade", kazao je.

Levi: Duboka solidarnost dva naroda

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi rekao je za Tanjug da su dve zemlje "imale i imaju" odlične bilateralne odnose zasnovane na dubokoj solidarnosti srpskog i jevrejskog naroda.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju više potpisanih sporazuma, ali i veoma dobar dijalog i zajedničke interese. Veliki potencijal za saradnju postoji i na planu nekretnina.

"Izraelci su već jedni od najvećih investitora u Srbiji što se tiče nekretnina. Mislim da svaki Srbin koji odlazi u kupovinu nailazi na izraelske objekte koje je gradio Izrael. Govorim o Erport sitiju u Beogradu, Plazi u Kragujevcu...Ovo su primeri veoma dobrih odnosa sa Srbijom, koje možemo još da razvijemo u ekonomiji", rekao je Levi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić u poseti Izraelu

Izvor: RTS, 29.Apr.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić putuje u zvaničnu posetu Izraelu tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima te države. Nikolić će boraviti i u zvaničnoj poseti Palestini...Tokom zvanične posete Izraelu koja počinje danas, predsednik Srbije Tomislav Nikolić  sastaće se sa najvišim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.