Nikolić: Uvećali smo ugled u svetu odnosom prema izbeglicama

Izvor: Politika, 27.Sep.2015, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Uvećali smo ugled u svetu odnosom prema izbeglicama

Iz razgovora s predsednicima SAD, Rusije i Kine uvek izvučem pouku, shvatim šta nas čeka i na šta da se pripremimo, izjavio predsednik Srbije u Njujorku

Prema izveštaju agencija

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji predvodi delegaciju naše zemlje na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja počinje sutra, razgovarao je u Njujorku s predsednicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o odnosima dve države. Kako se navodi u saopštenju predsedništva Srbije, Nikolić i Grabar Kitarović su razgovarali „o krizi u odnosima dve zemlje koju je izazvala Vlada Republike Hrvatske”.

Oni su, dodaje se, „zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za saradnju u regionu i da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što pre ponovo krenu uzlaznom putanjom”.

Pre nego što se susreo s predsednicom Hrvatske, predsednik Srbije je ocenio da je Srbija u proteklih nekoliko meseci, zahvaljujući postupanju u izbegličkoj krizi, ubrzala rast svog ugleda u svetu, što se oseća i u kontaktima koje je imao u Njujorku na marginama jubilarnog, 70. zasedanja Generalne skupštine UN.

„Iz dosadašnjih kontakata, ceo svet je u vezi migrantske krize ulogu Srbije shvatio kao nešto što se do sada nije dešavalo u svetu, kao shvatanje jednog naroda koji je to iskustvo prošao, kao najviši vid humanizma i odnosa prema onima koji su u patnji”, rekao je Nikolić dopisnicima Tanjuga i RTS-a. Predsednik Srbije, koji će govoriti u okviru generalne debate, već je imao više susreta sa svetskim liderima.

„U razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel saglasili smo se da Srbija nije načinila nijednu grešku, posebno u odnosima s Hrvatskom, koja je, ne znam iz kog razloga, besmislenim potezom pokušala da pokvari odnose sa Srbijom, ali u tome nije uspela”, istakao je Nikolić. Kako je ocenio, srpski narod treba da bude ponosan na svoj osećaj i želju da podeli „tugu i muku” s onima koji trenutno više pate od njega.

„I to se ovde oseća na svakom koraku, osetio sam to i u Vatikanu i na drugim mestima. Srbija je u poslednjih nekoliko meseci samo ubrzala rast svog ugleda u svetu i priznajem da sam ponosan zbog toga”, poručio je predsednik Nikolić.

On je, takođe, rekao da su, pored govora koji predsednik svake države članice održi u UN, večere koje priređuju predsednik SAD, EU ili nemačka kancelarka, prilika da se na jednom mestu za nekoliko dana sretne što više ljudi.

„To je prilika koja se pruža jednom godišnje. Zanimljivi će biti razgovori koje ću imati s predsednicima SAD, Rusije i Kine zato što iz njih uvek izvučem pouku, shvatim šta nas čeka i na šta da se pripremimo”, rekao je Nikolić. On je najavio da će u UN govoriti i o tome da je potrebna reforma Svetske organizacije.

„Izmenila se i geopolitička slika sveta, mnoge države s pravom očekuju da budu ili stalne članice Saveta bezbednosti ili da se njihov glas vrednuje kao i glas drugih. Reforma, održivi razvoj UN, bio bi da velike sile više ne dominiraju, nego da to bude organizacija u kojoj bi svako imao svoja prava, zaštitu i obaveze”, rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao, sudeći prema kontaktima koje je ovde već imao, mnogi su spremni da o tome govore otvoreno i da postave pitanje da li je funkcija UN ostvarena u meri u kojoj je bila zamišljena i da li su promene, koje su se dogodile, donele neophodnu stabilnost i oslonac malim državama.

„Mnogo toga se promenilo i ništa ne liči na 1945. godinu kada su UN osnovane”, rekao je Nikolić, dodavši da se nada da će velike sile shvatiti da svet i održivi razvoj nisu namenjeni samo onima koji su se već razvili.

Nekontrolisani priliv migranata poseban izazov našeg vremena

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da razvoj nije moguć bez mira i stabilnosti, te naglasio da je pred svetskom zajednicom težak zadatak da do 2030. iskoreni siromaštvo, posebno ono najekstremnije i postavi osnove za očuvanje održivog razvoja naše planete u korist budućih generacija.

On je, u govoru na samitu posvećenom Agendi održivog razvoja do 2030. u sedištu UN u Njujorku, naglasio da taj dokument, u čijem formulisanju je Srbija aktivno učestvovala, treba da promeni realnost naše civilizacije u sledećih 15 godina.

Kako je je prenela Beta, Nikolić je naveo da Srbija, kao zemlja srednjeg dohotka, u tranziciji, bez izlaza na more, još uvek pod teretom brige zbog velikog broja izbeglica i raseljenih lica posle konflikata u regionu, deli sudbinu mnogih zemalja koje su suočene sa sličnim razvojnim problemima.

„Nekontrolisani dramatični priliv migranata, koji u desetinama hiljada, uz dugo čekanje na granicama EU, prolaze kroz našu zemlju u potrazi za boljim životom i utočištem, predstavlja poseban izazov našeg vremena i nameće potrebu zajedničkog rada ka njegovom rešenju”, istakao je on.

Kao kandidat za pristupanje EU Srbija prilagođava svoj pravni sistem tekovinama pravnog sistema Unije i čini ozbiljne korake na planu ekonomskih reformi, izgradnji infrastrukture, razvoju proizvodnje održive energije i rešavanju nagomilanih problema u sferi zaštite životne sredine, objasnio je predsednik.

Nikolić je istakao da je moralna obaveza naše generacije da stvori uslove da niko u svetu više ne gladuje, da se obezbedi puna rodna ravnopravnost i osnaži položaj žena i devojčica.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nikolić i Sisi o migrantskoj krizi i Kosovu

Izvor: Akter, 28.Sep.2015, 10:28

Predsednjici Srbije i Egipta Tomislav Nikolić i Abdel Fatak al Sisi razgovarali su u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija...Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u susretu sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem da je migrantska kriza veliki ispit za Evropu...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.