Nikolić: Ustav se mora poštovati

Izvor: B92, 21.Jul.2012, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Ustav se mora poštovati

Beograd -- Svako ko ne poštuje Ustav i suprotstavlja se odlukama Ustavnog suda mora da odgovara, ukazao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

On je reagovao povodom izjava pojedinih političara da ne prihvataju odluku o neustavnosti odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

Posebno je nedopustivo da političari komentarišu odluke Ustavnog suda, rekao je Nikolić u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za najnoviji broj nedeljenika "Pečat" i dodao da je posao sudija da donose odluke u skladu s Ustavom, a na političarima da odluke Ustavnog suda "prihvate i dalje se bave politikom ili da ne prihvate i odu iz politike".

"Neustavne su nadležnosti Statuta Vojvodine i kamo sreće da je Ustavni sud odmah doneo tu odluku", kazao je Nikolić i naveo da je to bilo moguće budući da je svaki član zakona koji je Sud proglasio neustavnim, već bio osporen u skupštinskoj raspravi.

"Ne možemo da imamo kvazidržave u okviru Srbije", kazao je predsednik i dodao da je "ovo sada veliki ispit za DS koja mora da zaustavi svoje čelnike iz Vojvodine, koji govore protiv Ustava, najvišeg pravnog akta jedne države".

Ukazavši da su takva reagovanja na odluke Ustavnog suda pokušaj rušenja pravne države, predsednik Nikolić je istakao da bi to trebalo sprečiti i sankcionisati, ali da ne zna "da li je država u stanju da kazni političare koji se protivustavno ponašaju".

Prema njegovim rečima, kada neko kaže da bi trebalo priznati nelegalnu državu Kosovo ili da je neka odluka Ustavnog suda politička i da to neće prihvatiti, "onda je tužilac taj koji bi trebalo da proceni da li tu ima nezakonitog ponašanja ili je reč o slobodi govora".

Što se tiče odluka kojima je Ustavni sud prihvatio žalbe neizabranih sudija i tužilaca, Nikolić smatra da one nisu mogle da budu brže donete, jer je Skupština izbegavala da Sudu dostavi odgovor.

"Mislim da smo imali kaubojsku seču sudija", kazao je on i dodao da je, na žalost, od 2000. godine do danas, svaka vlast promenom zakona vršila reizbor i da zakoni nisu donošeni kako bi se sprovela reforma, već da bi se promenile sudije.

"Rasteran je veliki broj iskusnih sudija i tužilaca", kazao je Nikolić istakavši da su ovi, "takozvani reformatori, bili u potpunosti partijski ljudi".

"Protiv toga sam da stranke predlažu sudije", rekao je predsednik Srbije podsetivši da je još 2004., kao predstavnik jedne stranke (šef poslaničke grupe SRS), odbio da izabere dvojicu sudija Ustavnog suda.

Nikolić je ukazao da o stanju u pravosuđu imamo izveštaj Evropskog parlamenta, Evropske komisije i odluke Ustavnog suda i zapitao šta nam još treba da shvatimo da moramo da izvršimo reformu pravosuđa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Svako ko ne poštuje Ustav mora da odgovara

Izvor: S media, 21.Jul.2012

Svako ko ne poštuje Ustav i suprotstavlja se odlukama Ustavnog suda mora da odgovara, ukazao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić povodom izjava pojedinih političara da ne prihvataju odluku o neustavnosti odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine...Posebno je nedopustivo da...

Nastavak na S media...

"Nema kvazidržava u Srbiji"

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jul.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, povodom izjava pojedinih srpskih političara da ne prihvataju odluku o neustavnosti odredbi o nadležnostima Vojvodine, da mora da odgovara svako ko ne poštuje Ustav i suprotstavlja se odlukama Ustavnog suda...Nikolić je ocenio da su takva reagovanja na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Nikolić: DS da zaustavi svoje čelnike iz Vojvodine

Izvor: Radio 021, 21.Jul.2012

"Svako ko ne poštuje Ustav i suprotstavlja se odlukama Ustavnog suda mora da odgovara", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.