Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Sudbina čovječanstva zavisi od Kine

BEOGRAD - Sudbina čovječanstva zavisi od toga šta će raditi Kina i ako ta država nastavi da se razvija povući će i cijelo čovječanstvo, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić za kinesku "CC TV", uoči posjete Kini.

Nikolić, koji će sutra u Pekingu prisustvovati Svekineskom nacionalnom kongresu i Nacionalnom komitetu Svekineske nacionalne političke konsultativne konferencije, kaže da očekuje da čuje šta će Kina raditi ubuduće, jer od toga zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sudbina cijelog čovječanstva.

On je dodao da je Kina pokazala da ne utiče na svjetsku politiku, ne miješa se u svjetske sukobe i kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN promoviše pravdu, da nigde nije svoj uticaj upotrijebila za promjene u nekoj državi, već gleda sebe i pomaže drugima.

"Kad bi tako radile i druge velike sile, svi, jednog dana, cela zemlja, svi bismo bili jedna velika sila", rekao je Nikolić.

On je naveo da se vide naznake da Kina otvara svoj privatni i državni kapital prema inostranstvu, forsira saradnju sa spoljnim svijetom, iako je sama za sebe ogromno tržište,  prenijela je regionalna televizija "TV N1".

"Kina je najpozitivnija svetska ekonomija, koja je svojim projektom podigla nadu da ljudi mogu da žive bolje i da možemo prijateljski da živimo. Kina nema neprijatelja. Ima nerazumevanje i nekih suseda i nekih velikih država, ali je stalno na meti velikih ekonomija, reč je o sukobu ekonomskih principa", rekao je Nikolić.

S jedne strane, kaže on, liberalni kapitalizam koji je dostigao najviši nivo i sad luta, a, sa druge, postoji kineski model u kojem država odlučuje kako će ekonomija da se razvija.

"Taj način po kojem kineska vlast, kineska partija opredeljuje kako će da se proizvodi i to s pozitivnim rezultatima je opasno za zapadno shvatanje ekonomije. Kina će, s te strane, imati stalno problema", kaže Nikolić.

On je ocijenio da projekat "Jedan put, jedan pojas" /put svile/ znači da Kina ne želi za sebe da zadrži svoj uspjeh, nego da ga dijeli sa cijelim svijetom, zbog čega se i Srbija priključila tom projektu.

"Da nema svežih investicija iz Kine, mi smo se ovde već bili zatvorili, živeli pod kamatama jedni drugima pozajmljivali, nismo mogli da vraćamo dugove, a ekonomije velikih evropskih država bile su pretvorene u usluge", kaže Nikolić.

On je dodao da ga najviše raduje odluka Pekinga da "kineska porodica može da planira više djece, što je znak da će u Kini mnogo bolje da se živi nego sada".
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.