Nikolić: Srbija želi u EU, ali ne po cenu priznanja KiM

Izvor: RTS, 05.Okt.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija želi u EU, ali ne po cenu priznanja KiM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Češke za Zapadni Balkan i OEBS Štefanom Fileom da Srbija želi da bude punopravna članica EU, ali ne po cenu priznanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Rusijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Nikolić je potvrdio privrženost Srbije evrointegracijama i izrazio očekivanje da će EU naći rešenja za izazove sa kojima se suočava.„

"Mi želimo da budemo punopravan član, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom"“, naglasio je predsednik i dodao da se posvećenost Srbije miru i stabilnosti ne dovodi u pitanje.
Osvrnuvši se na situaciju u regionu, predsednik Nikolić je naglasio da Hrvatska ponekad izlazi iz okvira evropskih standarda, dok Bosna i Hercegovina ima velike probleme u funkcionisanju.

„Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i neće učiniti ništa što bi moglo da dovede u pitanje njegovu primenu“, podvukao je predsednik Srbije.
Što se tiče Kosova i Metohije, predsednik Nikolić je istakao da se stiče utisak da se podržava samo ono što želi Priština i, paralelno sa pregovorima u Briselu, Kosovo se uvodi u međunarodne institucije.
"S druge strane, Zajednica srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, ne primenjuje se u praksi. „Ja od EU očekujem da zaštiti Srbiju kao malu zemlju, kao i sve druge male članice. Važno je da ista pravila važe za sve"“, podvukao je predsednik Nikolić. 
Specijalni izaslanik Štefan File naglasio je složenost situacije i podvukao da se EU suočava sa velikim izazovima.
Zato je, kazao je, važno razgovarati za jednim stolom i pronaći rešenje.
On se osvrnuo na situaciju u regionu Balkana istakavši: "„Evropi je potreban uspeh Srbije, jer bez toga nema uspeha u čitavom regionu. S druge strane, ja cenim iskrene veze koje smo uspostavili i smatram da su specijalne veze Srbije i Rusije nešto što možemo smatrati kao osnov za rešavanje problema EU–Rusija. Takođe, smatram da niko od vas ne treba da očekuje da se odreknete tog prijateljstva“."

S druge strane, on je podvukao da saradnja Srbije sa Rusijom, Kinom ili bilo kim drugim treba da bude usklađena sa regulativom EU, kao i do sada.

File se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju: „"Desile su se globalne promene i mi moramo da se suočimo sa time, jer bi ignorisanje tih promena, ili još gore suprotstavljanje, bilo pogubno“."
On je podvukao važnost primene osnovnih principa na kojima počiva Evropska unija, a to su sloboda i jednakost, i dodao da će se zalagati za to bez obzira na izazove, saopštila je Pres-služba predsednika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Hrvatska izlazi iz standarda EU, BiH ima probleme

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2016

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da Hrvatska ponekad izlazi iz okvira evropskih standarda, dok Bosna i Hercegovina ima velike probleme u funkcionisanju...Mi želimo da budemo punopravan član Evropske unije (EU), ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.