Nikolić: Srbija može doprineti rešenju problema globalnog zagrevanja

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija može doprineti rešenju problema globalnog zagrevanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su politički lideri današnjice odgovorni za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija i poručio da je Srbija spremna da doprinese rešavanju problema globalnog zagrevanja.

Nikolić je, na samitu UN o klimatskim promenama u Njujorku, napomenuo i da se zemljama u razvoju mora pružiti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prilika za razvoj, čak i ako to znači uvećanje emisije štetnih gasova u tim zemljama.
„Na nama, političkim liderima današnjice, je odgovornost za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija. Srbija je mala zemlja, ali kroz partnerski odnos s drugima može da otkloni sve pretnje i probleme koji prevazilaze njene mogućnosti“, rekao je predsednik Srbije.
Nikolić je primetio da je odavno jasno da rešavanje pitanja globalnih klimatskih promena zahteva sveobuhvatno delovanje i na multilateralnom i na regionalnom nivou i podsetio na predviđanja stručnjaka da će u 21. veku globalna temperatura porasti za nekoliko stepeni i da će učestati vremenske nepogode.
„Nastojeći da doprinese rešavanju tog problema, Srbija je spremna da da svoj doprinos u rešavanju tog problema, posevno imajući u vidu da je već mesecima žrtva katastrofalnih poplava“, rekao je on, navevši da su u nekim delovima Srbije pale količine kiše kakve padnu jednom u hiljadu godina, da je šteta procenjena na preko 1,5 milijarde evra i da su izgubljeni i ljudski životi.
Nikolić je rekao da je klima tokom istorije planete uticala na procese koji su uzrokovali promene na Zemljinoj površini.
„Da li se klima promenila i da li se i dalje menja na štetu čovečanstva? Da li su te promene uzrokovane ljudskim aktivnostima i tehnološkim razvojem naše civilizacije? Da li je pomenutih ekstremnih događaja bilo u prošlosti i u kojoj meri? Šta preduzeti i kako se boriti? Da li je moguće kontrolisati prirodu na način da se u potpunosti zaštitimo od njenih ekstreminih ćudi?“, pitao je on.
Nikolić je ocenio da će posledice klimatskih promena dodatno povećati napetost uzrokovanu velikom nejednakošću koja već postoji u svetu.
Katastrofične predikcije budućnosti nameću, kako je upozorio, različite restrikcije, koje najviše pogađaju najslabije, odnosno one koji tek treba da pokrenu industriju i obezbede bolji život svojih građana.
„Zemlje u razvoju samo neznatno doprinose globalnom zagrevanju, njima se mora pružiti mogućost da se razvijaju, čak i ako to znači uvećanje emisije štetnih gasova u tim zemljama. Za razvoj ne postoje samo moralni razlozi“, rekao je Nikolić.
On je istakao da je zadatak političara pružanje pune podrške naučnim aktivnostima i, istovremeno, usaglašen i koordiniran odgovor na klimatske promene i ektremne vremenske situacije.
„Adaptacija i pripremanje odgovora države i društva na svaki mogući scenario, uključujući onaj najgori, vidim kao naš osnovni i najvažniji zadatak“, dodao je Nikolić.
Srbija će, prema njegovim rečima, kroz svoje državne i naučne institucije, poštujući relevantna međunarodna dokumenta, nastaviti da doprinosi aktivnostima UN i svim drugim, pre svega evropskim i regionalnim inicijativama u poslovima oko monitoringa klime i smanjenja negativnih uticaja klimatskih promena.
Nikolić je, takođe, izrazio nadu da će na trećoj svetskoj konferenciji UN o smanjenju rizika od katastrofa, u Japanu 2015. godine, biti postignut dogovor o usvajanju okvira za dugoročno smanjenje rizika od katastrofa, u kojem bi veći akcenat bio stavljen na predviđanje scenarija.
„Pred nama su dve mogućnosti: da ne radeći ništa prihvatimo situaciju kakva jeste i da joj se prepustimo, ili da preuzmemo odgovornost da je promenimo kako bismo obezbedili napredak čovečanstva. Srbija želi da napreduje i nema drugu alterlantivu“, zaključio je Nikolić.
Samit je otvorio generalni sekretar UN Ban Ki-mun, a na skupu, koji se održava na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine UN, učestvuju lideri 120 zemalja.
Nikolić će tokom dana imati bilateralni susret sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem, dok će u večernjim satima prisustvovati tradicionalnom prijemu koje u čast svetskih lidera okupljenih na zasedanju UN, priređuje američki predsednik Barak Obama.
Izvor: tanjug.rs
The post Nikolić: Srbija može doprineti rešenju problema globalnog zagrevanja appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.