Nikolić: Srbija će zadržati neutralnu poziciju

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija će zadržati neutralnu poziciju

Srbija će zadržati svoju neutralnu poziciju i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsednicom Saveta Federacije, gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije, Valentinom Matvijenko.
"Mi ostajemo pri stanovištu da Rusija i Evropska unija svoja neslaganja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da reše razgovorima i spremni smo da, kroz predsedavanje Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, damo puni doprinos kako bi se što pre došlo do potpunog rešenja krize u Ukrajini", rekao je Nikolić, a saopštila pres-služba predsednika.

Predsednik Srbije je pozvao ruske kompanije da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, istakavši da poljoprivrednici u našoj zemlji umeju kvalitetno da proizvedu, ali da im nedostaje kapital.
Veliki deo poljoprivredne proizvodnje Srbije završi na ruskom tržištu, gde su ti proizvodi neophodni, tako da bi saradnjom na tom polju bila ostvarena ogromna korist za obe strane, preneo je Tanjug.
Predsednik Nikolić je takođe izrazio žaljenje zbog odustajanja od realizacije projekta "Južni tok", rekavši da je to nenadoknadiv gubitak za Srbiju.
Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko izrazila je veliko zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa Srbije i Ruske Federacije, što je, kako je istakla, u dobroj meri i odraz velikog prijateljstva predsednika dve zemlje, Tomislava Nikolića i Vladimira Putina.
Informisala je predsednika Nikolića o uspostavljanju bliskih veza među parlamentima Srbije i Ruske Federacije i sporazumima koji su potpisani. Takođe, predsednica Saveta Federacije podržala je principijelan stav naše zemlje da se kriza u Ukrajini rešava isključivo mirnim putem.
Metvijenkova je istakla da mnoge ruske kompanije pronalaze poslovni interes da ulažu u Srbiji i izrazila uverenje da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.
Predsednik Republike Tomislav Nikolić i predsednica Saveta Federacije Valentina Metvijenko razgovarali su i o učešću Ruske Federacije u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.