Nikolić: Raduje me, ali se bojim

Izvor: B92, 11.Feb.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Raduje me, ali se bojim

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića raduje potpisivanje Sporazuma o pravosuđu, ali je izrazio bojazan da Srbija nije spremna da počne njegovu primenu.

"Sve dogovoreno što reguliše odnose mene uvek može da obraduje, samo se bojim da Srbija nije spremna sa brojem sudija i tužilaca da startuje odmah. Nisam video da se neko u poslednjih godinu dana pripremao za rešenje koje odmah može da bude primenjeno. Imamo li uopšte takvih kadrova na Kosovu i Metohiji? Mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nemamo", rekao je Nikolić za "Novi magazin".

Predsednik je naveo da će za prvo vreme morati da se predvidi ispomoć i da se nada da su Ministarstvo pravde i Vlada Srbije pripremili rešenje.

Tek će se, kaže, videti kakve će reperkusije dogovoreno imati na život ljudi, i navodi da će sud sa dva sedišta dovesti do velike fluktuacije preko mosta u Kosovskoj Mitrovici, čega se, kako je rekao, uvek pribojava.

Prema njegovim rečima, u pregovorima sa Prištinom još se sve kreće u granicama u kojima Srbija može ustavnim zakonom da kaže da je poverila suštinskoj autonomiji KiM više nadležnosti nego autonomiji Vojvodine.

"Imamo pravo na to, ali očigledno je, ako nismo mogli da pokrenemo pitanje imovine, ako se uvek na sto stavlja ono što opredeli Brisel, da ćemo možda sa svojim zahtevima morati duže da čekamo", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da se onda postavlja pitanje da li bi trebalo, kako lično smatra, ciljati direktno u metu i reći: "Stanite, ljudi! Šta je za vas KiM".

"Sve nam to vi lepo govorite, a onda nam kažete da nas na kraju čeka sporazum sa Kosovom bez kojeg vi nas nećete da primite. Vesti iz Brisela nisu loše, ali videćemo sada kako mogu da se pretvore u dobro", rekao je Nikolić.

Govoreći o platformi o KiM koju je najavio, Nikolić je rekao da će ona prvo biti pred članovima vlade i da od vlade zavisi da li će "ugledati svetlost dana ili ne".

On je rekao da se Evropi u toj platformi neće svideti pre svega to što Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, ali i to što će insistirati da tretman četiri opštine severno od Ibra ne može da bude isti kao tretman ostalih opština u kojima su Albanci u većini, u kojima je prištinska administracija već uspostavila vlast i ingerencije.

"Dakle, ono što Albanci od 1999. nisu uspeli silom severno od Ibra, ne mogu da postignu ni tako što bi se dogovorili sa Beogradom", rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija sa Evropskom unijom treba unapred da raščisti stvari u ispunjavanju svih svojih obaveza i to da li je čeka zahtev da Priština i Beograd u Briselu izađu sa sporazumom koji su postigli između sebe.

"Možda je taj sporazum nemoguće postići i dan-danas sa predstavnicima institucija u Prištini, kako ih mi zovemo kad razgovaramo, a oni kažu da predstavljaju nezavisnu državu", rekao je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.