Izvor: S media, 25.Dec.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Platforma mora da bude usvojena do 10. januara

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da platforma za Kosovo i Metohiju mora biti usvojena do 10. januara, a da "niko ne zna šta će biti 11. januara".

Nikolić je u intervjuu agenciji Srna koji prenose Nezavisne novine rekao da bi konačni tekst platforme za Kosovo i Metohiju morao da bude gotov do 10. januara, jer se tada nastavlja dijalog Beograda i Prištine i jer je sa Albancima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dogovoreno da nema carine za severno Kosovo do tog datuma.

"Niko od nas ne zna odgovor šta od 11. januara, šta se onda primenjuje", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je takođe naveo da nisu tačna tumačenja da je platformom predviđena entitetska podela Kosova.

"Razlika između Republike Srpske i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji jeste u tome što je Srpska deo jedne međunarodno priznate države, a srpska nacionalna zajednica na Kosovu i Metohiji bila bi deo suštinske autonomije, a ne međunarodno priznate države, jer Srbija niti hoće, niti može niti sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije", objasnio je Nikolić.

Iz platforme da proisteknu principi koje će da usvoji Skupština

On je naveo da je u platformi predložio da se formira srpska nacionalna zajednica koja će zavisiti od toga gde su Srbi u većini, a ne gde se to geografski nalazi, te dodao da od Srba sa juga i severa Kosmeta nije čuo nijednu kritiku na račun platforme.

Nikolić je istakao da je platforma podložna promenama, kao i da će insistirati da iz tog dokumenta proisteknu principi koje će da usvoji Narodna skupština Srbije i na kojima će se zasnivati budući razgovori sa Albancima i buduće odluke koje će Srbija da donosi, jer 10. januara čeka nastavak pregovora sa Albancima.

Nikolić smatra da će platformom Albanci biti dovedeni u situaciju da se izjasne šta žele, dok Evropa treba da posreduje i omogući da se raspravlja o svakom dokumentu, a da se Srbi i Albanci dogovaraju.

(Tanjug)

FOTO: Beta/ Emil Vaš/DS
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nikolić:Platforma mora biti usvojena do 10.januara

Izvor: Blic, 25.Dec.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da platforma za Kosovo i Metohiju mora biti usvojena do 10. januara, a da "niko ne zna šta će biti 11. januara"...Nikolić je u intervjuu agenciji Srna koji prenose Nezavisne novine rekao da bi konačni tekst platforme za Kosovo i Metohiju morao da bude...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.