Nikolić:Nova vlada mora biti najozbiljnija u istoriji Srbije

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić:Nova vlada mora biti najozbiljnija u istoriji Srbije

DELIBLATO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da nova vlada mora biti najozbiljnija u skorijoj istoriji Srbije zbog ogromnog poverenja građana i obećao svu pomoć sa svoje strane u ostvarivanju ciljeva.

Nikolić smatra da je Aleksandar Vučić toga svestan i uveren je da će izabrati prave ljude koji mogu da slede njegovu energiju.

Nakon obilaska domaćinstva Dimitrija Margana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << selu Deliblato, Nikolić je poručio da će njegova pomoć biti bezgranična, jer želi da konačno ljudi u Srbiji osete da se može živeti kao normalan svet.

„U najtežim mogućim uslovima vlada ima izvanrednu šansu da ostane upamćena kao ona koja je ispunila želje građana. Ako se desi da to ne uspe ne znam kako ćemo dalje. Sve one koji budu polagali zakletvu pred poslanicima do kraja meseca molim da sada razmisle da li su spremni ogromnog posla i odgovornosti i svesni da to više nije samo čast biti poslanik, ministar ili bilo kakav državni činovnik”, rekoa je Nikolić.

Kako je naglasio, preuzimanje odgovornosti je obaveza, a čast ostaje za neka druga vremena.

Na molbu novinara da prokomentariše tok pregovora o formiranju nove vlade, Nikolić je ukazao da su oni ograničeni rokom i primetio da je očigledno da je bilo malo komešanja među malim strankama, ali da velika stranka zna šta joj je cilj.

Na pitanje da li je sa budućim mandatrom Vučićem razgovarao o rezoluciji o Kosovu i Metohiji, koju je predložio, Nikolić je kazao da o tome nije bilo reči, ali da je razgovarao o ciljevima, planovima i programu koji piše lider SNS, kao i o tome koliko brzo treba u kojoj oblasti delovati.

„Nas Kosovo svakako čeka i o tome ćemo ozbiljno razmišljati kada vlada bude formirana, kao i o novoj rezoluciji”, rekao je on.

Nikolić je ukazao da se u proteklom periodu mnogo toga dogodilo, da su Albanci najavili formiranje vojske, da nameravaju da donesu zakon prema kojem bi samo oni kojima su izdata dokumenta od strane Prištine imali pravo glasa.

Vreme je da Skupština razgovara o situaciji na Kosovu i tome šta vlada treba da radi u tom slučaju, zaključio je on.

------------------------------

Nikolić:O poljoprivredi treba najviše razmišljati

DELIBLATO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u selu Deliblato da je poljoprivreda grana o kojoj sada treba najviše razmišljati i više ulagati.

Predsednik Nikolić u razgovoru sa domaćinom Dimitrijem Marganom

On je, nakon obilaska domaćinstva Dimitrija Margana, povodom otpočinjanja setve kukuruza, ukazao da Srbija ima tržište i kupce za svoje poljoprivredne proizvode, kao i izvanrednu zemlju, vodu i vazduh i ljude koji dobro rade.

„Samo treba da imaju nadoknadu i da osete da su uradili nešto korisno ne samo za zemlju već i za porodicu”, poručio je Nikolić.

On je objasnio da je u vreme početka setve kukuruza želeo da obilaskom domaćinstva porodice Margan u Deliblatu podstakne vladu i druge ljude u Srbiji da razmišljaju da priče o poljoprivredi treba konačno da se pretoče u dela.

„Industriju ćemo sistematski strpljivo obnavljati, ali za to trebaju godine, možda i decenije. Poljoprivreda može svake godine da se obnovi, samo ako se pronađe dovoljno sredstava i ako je država spremna da uloži u poljoprivredu, a poljoprivrednici će to vratiti”, uveren je predsednik Srbije.

On je, u izjavi novinarima, kazao da je mnogo problema stvoreno u poljoprivredi, o čemu je čuo i danas u Deliblatu, kao što su problemi oko zakupa zemljišta, cene proizvoda, sigurnosti naplate onoga što predate, kako lokalne samouprave raspoređuju zemljište.

Takođe je ukazao i na probleme koji seljaci sami sebi stvaraju, kao što su usitnjeni posedi i nemogućnost da se izvrši komasacija.

Uz ovako visoke cene, plaćanje zakupa i ulaganja teško je da seljacima nešto ostane, smatra Nikolić.

On je ocenio da ni pšenicu više nije jeftino proizvoditi, jer zahteva puno sredstava i rada, a da dodatni problem može da stvara i suša, a mi se i ne pripremamo da se borimo protiv nje.

„Ako se država organizuje pre setve onda će žetva biti dobra”, ukazao je Nikolić.

Dimitrije i Aleksandar Margan požalili su se predsedniku da je najveći problem što ne postoje zagarantovane cene u poljoprivredi.

Oni su rekli da ne znaju kada poseju nešto kakva će cena biti, dodajući da se cene stalno menjaju, odnosno da padaju cene poljoprivrednih proizvoda.

Kao primer Margani su naveli suncokret koji je koštao 57 dinara, a prošle godine pao na 27, ili žito koje je prošle godine koštalo svega 14 do 15 dinara.

Takođe su naveli da su klimatski uslovi sve teži i da seljaci moraju mnogo više truda i preparata da koriste, što im povećava troškove.

Nikolić je danas u Deliblatu prisustvovao setvi kukuruza u Marganavom vlasništvu, a potom obišao domaćinstvo porodice.

Prolećna setva je u toku, a u aprilu počinje i setva najznačajnije ratarske kulture - kukuruza na oko 1,3 miliona hektara.

Tanjug

objavljeno: 15.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Nova vlada mora biti najozbiljnija u istoriji

Izvor: Kurir, 15.Apr.2014

Šef države smatra da je budući premijer toga svestan i uveren je da će izabrati prave ljude koji mogu da slede njegovu energiju..DELIBLATO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da nova vlada mora biti najozbiljnija u skorijoj istoriji Srbije zbog ogromnog poverenja građana i obećao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.