Nikolić: Kineske investicije imaju značaj direktne pomoći

Izvor: Blic, 20.Avg.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Kineske investicije imaju značaj direktne pomoći

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u razgovoru sa delagacijom kineske kompanije CMEK, na čelu sa Džang Čunom, da kineske incesticije imaju značaj direktne pomoći Srbiji.

Nikolić je izrazivši dobrodošlicu predsedniku kompanije CMEK rekao da "u ključnim istorijskim momentima Srbija je imala podršku Kine i Rusije. Mi to nećemo zaboraviti i to je dokaz da se prijateljstva ne mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo ekonomskim interesom, već i tradicionalno dobrom saradnjom".

Predsednik Srbije je dodao da pored toga Kina predstavlja značajan oslonac na putu evropskih integracija.

- Srbija ima značajan investicioni potencijal u oblasti industrije, ali treba imati u vidu da poljoprivreda nije ništa manje važna - naglasio je Nikolić i dodao da imamo vredne, pametne i poštene ljude, koji su spremni da rade.

Predsednik je dodao da su planovi Kine za investicije u Srbiju i domaći planovi, jer pružaju snažnu podršku razvoju srpske privrede.

- Država mora da obezbedi uslove za razvoj poljoprivrede i da joj omogući da napreduje i da bude konkurentna na drugim tržištima, jer od toga zavise i prihodi same države. U tom poslu će značajno pomoći i investicije iz Kine - podvukao je predsednik Srbije.

Predsednik kompanije CMEK Džang Čun je izrazio zahvalnost povodom prijema kod predsednika Nikolića i rekao da će druga faza radova na Kostolcu otpočeti odmah nakon potpisivanja ugovora.

On je pružio uveravanja da će radovi biti završeni u najkraćem mogućem roku.

"Kompanija CMEK je pokazala da ima sposobnost da završi projekat dobrog kvaliteta u optimalnom roku", naglasio je Džang.

Izrazivši spremnost za ulaganje u investicije u prehrambenu industriju, i zapošljavanje domaće radne snage i angažovanje domaćih kompanija, Džang je rekao da će Kina u okviru pilot projekta za proizvodnju hrane u Šumadijskom regionu, uložiti u proizvodnjupo najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu.

- Mi smo uradili studiju izvodljivosti za investiciju u fabriku za proizvodnju mesa i tražimo partnere iz prehrambene industrije - podvukao je Džang.

Prvi deo investicije u Kragujevcu, može biti realizovan u roku od godinu dana, naglasio je predsednik kompanije CMEK.

On je rekao da je kineska strana zainteresovana još za ulaganje u gasnu elektranu u Novom Sadu i investiciju u TENT.

Nikolić je naglasio da pažljivo prati sve investicije iz Kine i izrazio iskrenu zahvalnost predsedniku Kine Si Đipingu i premijeru Li Kećijangu koji su se lično založili da Kina u velikom obimu ulaže u Srbiju.

Ugovor o realizaciji prve faze projekta revitalizacije Termoelektrane Kostolac B između kompanije CMEK i Privrednog društva Termoelektrane - Kopovi Kostolac potpisan je 2010. godine.

Ugovor je vredan 250 miliona evra i predviđa izgradnju sistema odsumporavanja za blokove 1 i 2 u toj termoelektrani.

U okviru projekta je i pruga i luka na Dunavu, kao i put za prevoz krečnjaka potrebnog za sistem odsumporavanja i prevoz opreme. Iz kineskog kredita je obezbeđeno 220 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nikolić: Kineske investicije od značaja za Srbiju

Izvor: Studio B, 20.Avg.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u razgovoru sa delagacijom kineske kompanije CMEK, na čelu sa Džang Čunom, da kineske incesticije imaju značaj direktne pomoći Srbiji...Nikolić je izrazivši dobrodošlicu predsedniku kompanije CMEK rekao da "u ključnim istorijskim momentima...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.