Nikolić: Incident s namerom da se destabilizuje region

Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Incident s namerom da se destabilizuje region

„Nakon atentata na uspostavljanje prijateljstva Srbije i Albanije, očigledno je da će Albaniji biti potrebne decenije, ako ne i vekovi da postane normalna država, bez mržnje prema Srbima”, smatra predsednik Nikolić.

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio sinoćnji incident na utakmici između Srbije i Albanije i zatražio od službi bezbednosti, MUP Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Uprave carina da taj događaj „shvate kao poslednje upozorenje” jer bi sledeći takav slučaj „mogao imati ljudske žrtve”.

Konstatujući da su „očigledne namere onih koji su organizovali i sproveli u delo plan sa letelicom koja je nosila zastavu velike Albanije da izazovu nemire u Srbiji i da pokušaju da destabilizuju ceo region.

„Sportske utakmice nisu mesto za plasiranje provokativnih političkih poruka”, istakao je predsednik Srbije i dodao da se „radi o promociji beskrupolozne i neostvarive ideje o velikoj Albaniji, za koju se moglo očekivati da će naići na oštru reakciju na samom stadionu i celoj zemlji.

U saopštenju pres službe Predsedništva navodi se da je Srbija učinila sve da prošlost ostavi za nama i da razvija prijateljske odnose, te da se predstojeća poseta albanskog premijera Edija Rame u Srbiji očekuje kao znak uspostavljanja izvanrednih odnosa.

„Nakon atentata na uspostavljanje prijateljstva Srbije i Albanije, očigledno je da će Albaniji biti potrebne decenije, ako ne i vekovi da postane normalna država, bez mržnje prema Srbima”, smatra predsednik Nikolić, koji očekuje da jučerašnju bezumnu akciju najoštrije osude državni vrh i javnost u Albaniji.

Nikolić kaže i da je nedostajala samo eksplozivna naprava u letelici, pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svetu, dok kao posebno zabrinjavajuću navodi činjenicu da „ekstremisti ispisuju poruke mržnje na manastiru Visoki Dečani i da stotine Albanaca s Kosova i Metohije učestvuje u terorističkim akcijama u Iraku i Siriji”.

----------------------------------

Vučić: Upozorio sam predstavnike EU da se priprema incident

BEOGRAD – Incident na utakmici Srbija - Albanija je bila organizovana akcija sa ciljem da uruši stabilnost u Srbiji i celom regionu, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je predstavnike EU tri sata pre meča upozorio da se sprema provokacija.

„Namera albanskih ekstremista je bila da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani”, rekao je premijer u intervjuu za svečani broj povodom 61. rođendana Novosti, koji će u celosti biti objavljen sutra.

Komentarišući pir albanskih eksremista na stadionu Partizana, tokom i posle utakmice Srbija-Albanija, Vučić je kazao"

„ Želeli su da zgaze naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih zvaničnika koji su bili u svečnoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih. Država će preduzeti sve zakonom predviđene mere da se kazne svi počinioci za koje se utvrdi da su činili krivična dela”.

Još, kaže, čeka zvanični stav Brisela o nečuvenom incidentu koji je politički inspirisan:

„ Čekam reakciju Evropske unije čije predstavnike ovde sam tri sata pre utakmice obavestio da Albanci spremaju provokacije i težak incident”, ogorčeno je konstatovao Vučić, pišu Novosti.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2014.
Pogledaj vesti o: Incident,   Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nikolić: Incident na utakmici poslednje upozorenje

Izvor: Mondo, 15.Okt.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio sinoćnji incident na utakmici između Srbije i Albanije...Foto: Beta/Miloš Miškov..On je zatražio od službi bezbednosti, MUP Srbije i Uprave carina da taj događaj "shvate kao poslednje upozorenje" jer bi sledeći takav slučaj "mogao imati...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.