Nikolić: Dijalog uz prisustvo UN

Izvor: B92, 23.Jul.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Dijalog uz prisustvo UN

Beograd -- Tomislav Nikolić preneo Ban Ki Munu da će Srbija tražiti da razgovori sa privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN.

Sastanak je počeo nešto posle 16 časova, a po njegovom završetku zvaničnici nisu davali izjave za javnost.

Nikolić je rekao da UN treba da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN, i sprovođenje Rezolucije 1244, saopšteno je iz Predsedništva.

Kad je reč o situaciji na Kosovu, Nikolić je ukazao da su nedavni učestali incidenti, za koje su odgovorne vlasti u Prištini, pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga.

Nikolić je "još jednom pozvao sve međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji, pa tako i Ujedinjene nacije, da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa mandatom i osiguraju mir i bezbednost za sve građane pokrajine".

Ban je, istovremeno, izrazio zadovoljstvo svojom posetom Beogradu i dodao da je uveren da će Republika Srbija dati puni doprinos radu UN, pogotovo u narednih godinu dana, tokom predsedavanja Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN.

On se, nakon razgovora sa Nikolićem, sastao sa Jeremićem, koji ga je i dočekao na Aerodromu Beograd. U 18 sati generalni sekretar UN se sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem, a razgovarao je i sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem koji mu je predočio svoj plan od "četiri tačke" za KiM.

Ban: Rešenje kosovskog pitanja kroz kompromis

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun istakao je značaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanja rešenja kroz kompromis.

Ban, koji je danas u okviru turneje po regionu u svojoj prvoj poseti Srbiji, istakao je da je za zapadni Balkan od suštinskog značaja za promovisanje saradnje i pomirenja i rešavanja problema kroz dijalog.

"To je od suštinskog značaj i preduslov kako bi region išao ka Evropskoj uniji. UN su opredeljene za podršku regionu", naglasio je Ban posle susreta sa Vukom Jeremićem.

Ban je podsetio da je pre 20 godina ovo bio region konflikata, a da se danas fokusira na budućnost - dok je Jeremić podsetio da je Srbija pre 20 godina bila isključena iz UN, a danas predvodi Generalnu skupštinu.

"Srbija je pre 20 godina bila u situaciji da ne bude u GS UN i to je bilo veoma teško za nas, ali dvadeset godina kasnije, Srbija se vratila na mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom. Jedan težak period doveden je do kraja i Srbija će sada predsedavati telom iz kojeg je bila odstranjena. Opravdaćemo poverenje koje nam je ukazano", istakao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u sedištu srpske diplomatije.

Prema Jeremićevim rečima, nije bilo ni malo lako zadobiti to poverenje, jer je bilo nekih koji su sumnjali da je Srbija spremna za tako nešto, ali - kako je kazao - Srbija je "spremna" i "ispuniće obaveze i očekivanja".

Generalni sekretar svetske organizacije izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Jeremić izabran za predsedavajućeg UN. "To je velika odgovornost. Jeremić će na tom mestu morati da se bavi pitanjima od globalnog značaja i ja verujem da će on biti u stanju da odgovori na globalne izazove", poručio je Ban.

On je ukazao da će u tom kontekstu biti važno izdići se iznad nacionalnih interesa i poručio da će Jeremić moći da računa na snažnu podršku UN.

Jeremić je rekao da je Ban poslednji gost koga prima u svojstvu ministra spoljnih poslova, dok je generalni sekretar istakao da je ovo njegova prva poseta Beogradu.

Šef srpske diplomatije je na konferenciji istakao je da je Kosovo i Metohija pokrajina u sastavu Srbije i po Ustavu i po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, a da će se tokom predsedavanja Generalnom skupštinom ponašati u skladu sa pravilima i procedurama te organizacije.

Jeremić je na pitanje Tanjuga da li je bilo reči o aspiracijama Kosova da postane članica UN rekao da očekuje od svih međunarodnih činilaca da poštuju, "ako ne Ustav Srbije, onda Rezoluciju 1244".

"Srbija će predsedavati GS UN na fer način poštujući povelju UN, sve procedure i pravila. Kada je reč o pokušaju učlanjenja (u UN) teritorija oko kojih postoji nesaglasnost kada je reč o njihovom suverenitetu, mislim da ta pravila nisu naročito povoljna za njih, što je slučaj i Kosova", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je nacionalna politika Srbije jasna, da je zacrtana u Ustavu i da ne ostavlja prostor za drugačije političko delovanje, osim zalaganja za teritorijalnu celovitost, kao i da će predsedavati GS UN na fer način i poštujući pravila.

"Borba za zaštitu teritorijalne celovitosti je naša ustavna, politička, moralna i istorijska obaveza koju će, uveren sam, i buduća vlada nastaviti. Kosovo i Metohija je pokrajina u sastavu Srbije, po Ustavu, a suverenitet je potvrđen i u Rezoluciji 1244 i zato očekujemo od svih međunarodnih činalaca da poštuju, ako ne Ustav Srbije, onda Rezoluciju 1244", poručio je Jeremić.

On je rekao da je Ban Ki Mun doneo poruku mira zemljama Balkana.

Dačić i Ban razgovarali o borbi protiv kriminala

Mandatar Ivica Dačić predložio je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da u Beogradu bude otvoreno regionalno sedište Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala.

Dačić, aktuelni, a i ponovo kandidat za ministra unutrašnjih poslova, razgovarao je sa Banom o borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Dačić je rekao Tanjugu da je u razgovoru sa šefom svetske organizacije izrazio uverenje da će saradnja MUP-a i tela i organizacija UN u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije biti nastavljena.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da će u razgovorima sa generalnim sekretarom UN biti istaknuta privrženost Srbije principu mirnog rešavanja konflikata i, kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali i na svim drugim spornim tačkama u svetu.

"Kao zemlja koja ove godine predsedava Generalnom skupštinom UN, naglasićemo i našu spremnost da radimo na afirmaciji uloge samih Ujedinjenih nacija u rešavanju konflikata", rekao je Đurić.

On je istakao da je neophodno da u Srbiji bude postignut državni konsenzus o tome šta su nacionalni i državni ciljevi i šta je naša vizija u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Imali smo situaciju da Priština tačno zna šta hoće, a da nije sasvim jasno šta je stav Beograda. To mora da se promeni a predsednik Nikolić će okupiti oko sebe sve značajne političke i šire društvene činioce", rekao je Đurić.

Poseta generalnog sekretara UN regionu je dobila i kontroverznu notu zahvaljujući njegovoj odluci da poseti i Prištinu, iako Kosovo nije članica UN.

Kada je pre nekoliko nedelja najavljeno da će generalni sekretar UN posetiti i Prištinu, oglasio se predsednik Srbije Nikolić, rekavši da bi Ban trebalo da se izjasni da li obilazi samo predstavnike UN na Kosovu ili odlazi na Kosovo za koje misli da može da bude zasebna država. Ministar Jeremić je poručio da je dobrodošao da poseti čitavu teritoriju Srbije.

I mandatar Dačić je konstatovao da je poseta generalnog sekretara UN Srbiji od "vrhunskog političkog značaja" i da očekuje da se on prilikom posete Kosovu i Metohiji ponaša u skladu sa statusom koji pokrajina ima u svetskoj organizaciji.

Ban je kasnije, u intervjuu sa dopisnicima balkanskih medija akreditovanim u SAD, pojasnio: "Moja poseta Kosovu će se odvijati u širem kontekstu moje posete regionu, i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244".

Generalni sekretar UN je dodao da UN na Kosovu ima misiju i da je njegova dužnost da se sretne sa ljudima iz te misije. Ban će se, kako je planirano, na Kosovu susresti sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.

Predviđeno je da Ban na Kosovu poseti srpski manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, kao i Prizren.

Generalni sekretar UN počeo je balkansku turneju u petak 20. jula posetom Sloveniji, i do sada je obišao i Hrvatsku i Crnu Goru. Posle Beograda, Ban putuje na Kosovo, a potom i u Makedoniju i BiH, gde će 26. jula okončati turneju po regionu.

Kako je ranije najavljeno, generalni sekretar UN došao je u posetu zemljama zapadnog Balkana da "skrene pažnju na taj region u Evropi, ali i u svetu".

Banova poseta području bivše Jugoslavije je zapravo prva poseta jednog generalnog sekretara UN zemljama proisteklim iz države koja je bila jedan od osnivača UN 1945. godine, a jedina država sa ovih prostora u kojoj je već boravio je Slovenija.

Nakon početka sukoba na prostorima bivše države, Savezna Republika Jugoslavija nije od 1992. bila članica UN, da bi u svetsku organizaciju bila vraćena 1. novembra 2000. godine, posle demokratskih promena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki Mun u Srbiji

Izvor: medio.rs, 23.Jul.2012

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun dolazi danas u posetu Srbiji, u okviru turneje po zapadnom Balkana. On će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima.

Nastavak na medio.rs...

Ban Ki Mun danas u poseti Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2012

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun dolazi danas, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana, u posetu Srbiji, gde će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima...Kako je najavljeno iz predsedništva i vlade, Ban će se popodne sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, nakon...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ban Ki-mun stiže u Beograd

Izvor: Akter, 23.Jul.2012

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun danas dolazi u prvu posetu Beogradu, u okviru koje će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima

Nastavak na Akter...

Ban Ki Mun u poseti Srbiji

Izvor: Beta, 23.Jul.2012

BEOGRAD, 23. jula 2012. (Beta) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun dolazi u ponedeljak, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana, u posetu Srbiji, gde će se sastati sa najvišim državnim zva.

Nastavak na Beta...

Ban Ki Mun počeo posjetu Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jul.2012

BEOGRAD - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, čime je otpočela njegova dvodnevna posjeta ovoj zemlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.