Nedelja kineskog filma u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja kineskog filma u Novom Sadu

Nedelja kineskog filma u Srbiji održava se tokom i povodom zvanične posete kineskog predsednika Sji Đinpinga na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Poslednjih godina, Kina i Srbija imale su dobru saradnju u domenu filma.

"Izložba kineskog filma u Beogradu", "Nedelja kineskog filma na otvaranju", "Izložba kineskog filma na Međunarodnoj izložbi knjiga u Beogradu" su postavile platformu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za dobro upoznavanje kineske kulture i istorije. Održavanje ove manifestacije ima težnju da unapredi saradnju filmskih radnika dveju zemalja i doprinese daljem upoznavanju naroda Kine i Srbije.

Prvi kineski nemi film "Borba na planini Ding Đun" je snimljen 1905. godine u Pekingu, a zatim se kineska kinematografija razvija zajedno sa svetskom. U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj. Samo u 2015. godini snimljeno je 686 filmova, a ukupan prihod od prikazivanja iznosio je 44 milijarde i 69 miliona juana. I ove godine kinematografija ostvarila je zapažen uspeh. U prvom tromesečju, prihod iz bioskopa iznosio je 14 milijardi i 470 miliona juana, od čega udeo domaćih filmova iznosi 72,4 procenata.

Tokom Nedelje kineskog filma u Srbiji i u Novom Sadu će biti prikazano 6 kineskih filmova koji predstavljaju novi uspeh u umetničkom i tehničkom pogledu.

Film "Vetru na megdan" otvoriće Nedelju kineskog filma. Ovo je priča o savremenom životu mlade kineske generacije. Film "Sirena" snažnom maštom i neobičnom tehnikom izražava globalnu temu harmoničnog života čoveka sa prirodom. Film "Monah Sjuencang iz dinastije Tang" govori o teškom putu kineskog kaluđera Sjuancanga, traženju i širenju budizma pre hiljadu godina. Film "Tri borbe protiv đavola" adaptiran je prema klasičnom romanu "Na Budinom putu". Ovaj film je savremenim tehničkim sredstvima prikazao klasičnu priču. Film "Odlazi gospodine tumoru" donosi optimističan stav prema životu, a dokumentarni "Sećanje na Bošan" govori o ljubavi običnih ljudi prema zavičaju tokom velikih promena koje se dešavaju u Kini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.