Izvor: S media, 22.Jun.2012, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak rehabilitacije Draže Mihailovića

Pred Višim sudom u Beogradu u 12 sati nastavlja se postupak za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića koji je 1946. osuđen na smrt streljanjem.

Pred početak današnjeg ročišta ispred zgrade Višeg suda u Timočkoj ulici već su se okupile pristalice četničkog pokreta, partizanskog pokreta, kao i pripadnice organizacije "Žene u crnom".

Drašković: EU će doprineti istini o Draži

Nastavljen postupak za rehabilitaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Mihailovića

Pusić: Rehabilitacija Mihailovića vuče Srbiju nazad

Veliki broj pripadnika policije razdvaja pristalice od protivnika rehabilitacije Mihajlovića, koji naizmenično pevaju partizanske i četničke pesme, u kojima veličaju ili vređaju pripadnike četničkog i partizanskog pokreta tokom Drugog svetskog rata, kao i članice organizacije "Žene u crnom".

Sve tri grupe nalaze se na tri različite strane raskrnice ispred suda i dok pristalice partizanskog pokreta nose zastave KP i transparente "Komunisti jedini oslobodioci", pristalice Mihajlovića su istakli transparent "Ponosni smo na Čičina dela, uz njega je Srbadija cela", a Žene u crnom imaju transparente "Stop proricanju zločina", "Stop falsifikovanju istorije" i "Predsedniče Nikoliću, odrecite se titule četničkog vojvoda".

"Nikoliću, odrekni se titule četničkog vojvode"

Koordinatorka organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović rekla je da je ta organizacija protestuje zbog toga što se procesom ne vrši pravna rehabilitacija Dragoljuba Mihajlovića, već rehabilitacija jedne ideologije, koja je poražena u Drugom svetskom ratu.

Ona je u izjavi novinarima ocenila i da nastavak ovog i sličnih procesa, pored toga što rehabilituje fašizam, stvara nove probleme u regionu. Zajović je pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se odrekne titule četničkog vojvode.

Podsetimo, predlagači zahteva tvrde da Mihajloviću nije omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Mihajlović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan".

(Tanjug)

Foto: Fejsbuk

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavlja se postupak za rehabilitaciju Draže

Izvor: Mondo, 22.Jun.2012

Pred Višim sudom u Beogradu danas će saslušanjem svedoka biti nastavljen postupak za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića koji je 1946. godine osuđen na smrt streljanjem.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.