Naser Orić u zatvoru, Tomislav Nikolić u Sarajevu

Izvor: Politika, 12.Jun.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naser Orić u zatvoru, Tomislav Nikolić u Sarajevu

Nad prvom zvaničnom posetom predsednika Srbije BiH nadvila se senka Nasera Orića, koji je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu poternice Srbije

Iako je Tomislav Nikolić još pre dvadesetak dana poručio da neće ići u Potočare 11. jula, prva zvanična poseta srpskog predsednika Sarajevu neminovno će biti u znaku 20 godina od zločina u Srebrenici. Najava dve rezolucije – u Savetu bezbednosti UN i Evropskom parlamentu – i hapšenje ratnog komandanta Nasera Orića stvorile >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su atmosferu koja nije nimalo pogodna za dalju relaksaciju odnosa Srbije i BiH.

Šta očekuje predsednika Nikolića u Sarajevu 16. juna, kada će razgovarati sa članovima trojnog predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem?

Iako dugo pripremana i najavljivana, okolnosti u kojima će doći do Nikolićeve posete su se poslednjih dana promenile – po srpskoj optužnici u Bernu je uhapšen Naser Orić, bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici, što je za posledicu imalo i promenu atmosfere u Sarajevu, u kojem je danas zakazan i veliki miting podrške ratnom komandantu Srebrenice. Bošnjaci Orićevo hapšenje doživljavaju kao nedopustivu provokaciju, a organizatori protesta su najavili da će od vlasti BiH tražiti prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom i povlačenje ambasadora iz Beograda.

To što je Nikolić tvrdo i nedvosmisleno pre dvadesetak dana saopštio da ne ide u Potočare 11. jula na komemoraciju povodom dve decenije od srebreničkog masakra i to što je ponudio članu predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da idu zajedno u obilazak srpskih i bošnjačkih stratišta u Sarajevu se vidi kao pokušaj relativizovanja žrtava. Oni ne pristaju da se porede zločini nad srpskim življem u okolini opsednute Srebrenice i masakr u Srebrenici, koji smatraju genocidom.

Dok Nasera Orića Srbi doživljavaju kao simbol zločina nad Srbima, za Bošnjake je on simbol otpora u opsednutom gradu i neko koga je Haški tribunal proglasio nevinim.

Javnost u Sarajevu je svesna toga da Beograd smatra da su zločini srpskih snaga nad Bošnjacima i Hrvatima strogo kažnjavani u Hagu, a da su zločini nad Srbima ostali nekažnjeni. I sam predsednik Srbije je u više intervjua davao slične izjave.

U Sarajevu je, međutim, na veliko odobravanje naišao Nikolićev intervju za TV BiH iz aprila 2013, kada je rekao da su za njega Srbi u Republici Srpskoj Bosanci.

Mada se ta njegova izjava nije dopala ljudima u RS i malo kome u Srbiji, upućeni ocenjuju da je on time zaradio poene kod međunarodne zajednice, koja je zaključila da je pružio dokaz da se promenio od vremena kada je bio zamenik Vojislava Šešelja.

Pored toga što je odbio poziv da prisustvuje obeležavanju dvadeset godina od zločina u Srebrenici, predsednik Nikolić je u junu prošle godine odbio i poziv zvaničnika BiH da otputuje u Sarajevo na obeležavanje početka Prvog svetskog rata, uz objašnjenje da ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.

Ovoga puta, Tomislav Nikolić odlazi u Sarajevo u prilično nestabilnoj atmosferi koja na ovaj ili onaj način dotiče srpsko-bosanskohercegovačke odnose.

Analitičari smatraju da je dobro je da se sreću najviši predstavnici Srbije i BiH, ali da ovo ipak nije najsrećniji trenutak za razgovore.

Ocenjujući da je u poslednjih šest meseci došlo do zahlađenja odnosa u regionu, politički analitičar iz BiH Žarko Papić kaže za naš list da nedavni događaji to zahlađenje na neki način pojačavaju, ali da je njegovo mišljenje da su to upravo momenti kada treba razgovarati da bi se stvari popravljale i kada treba ići u takve posete. „Bolje je da se oči u oči kaže ono što se misli da bi pozicija bila jasnija”, naglašava Papić i dodaje da ne zna da li će poseta možda, iz raznoraznih razloga, pre svega unutrašnjih problema u BiH, eventualno biti otkazana.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, takođe naglašava da je dobro da dolazi do susreta, jer oni stvaraju pozitivniju atmosferu, ali dodaje i da nije dobro kada takve posete prate negativne „nuspojave”. „Daleko bolje bi bilo da se ta poseta dešava u nekoj daleko pozitivnijoj atmosferi. Sem manifestacionog, ne verujem da će ta poseta imati neke dalje domete”, podvlači on, uveren da je isuviše usijana atmosfera oko unutrašnje situacije u BiH i oko Srebrenice, te da trenutno postoji previše političkih kalkulacija.

„Najbolje bi bilo da se ta poseta desi u atmosferi koja otvara neke šanse za budućnost. Velika su sada očekivanja od Srbije da pomogne proces stabilizacije BiH, to jest stvaranja funkcionalne države od nje. Sve ono što Srbija radi kada je reč o BiH gleda se kroz tu lupu, pa je kroz tu lupu viđen i preterano srdačan odnos sa Miloradom Dodikom i RS, mada se očekivalo i najavljivalo da će nova vlast napraviti otklon od Dodikove politike. To se za sada nije desilo”, kaže Popov, koji inače smatra da je dobro bilo i to što je premijer Vučić, nakon izbora za premijera, u maju prošle godine izabrao da ode u Sarajevo. Nevolja je, međutim, kako podvlači, to što za tim ne sledi ništa dalje.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vučić: Voleo bih da je Srbiju neko pitao o rezoluciji

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da bi voleo da je Srbiju neko nešto pitao o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici – ali nije, te da zato ne može i neće to da komentariše.

Vučić je rekao da taj dokument nije video i da bi zato bilo neozbiljno da ga komentariše. „Ono što nisam video ne mogu da komentarišem. I neću. Bilo bi neozbiljno. Moja izjava obavezuje”, rekao je Vučić.

Kada bi, kako je rekao, bilo šta rekao o tom pitanju, onda bi to imalo uticaj, značaj i važnost. „Voleo bih da su se neki konsultovali s Srbijom. Do sada me niko ništa o tome nije pitao, a koliko vidim, ni nikog drugog u Srbiji. Zato ne mogu da se izjašnjavam o tom pitanju, ali taj krug koji se pravi je za nas veoma, veoma težak i, nažalost, pomalo opasan”, kazao je premijer.

Vučić je poručio da je to sve što može da kaže u ovom trenutku, te da, kada je reč o toj temi, neće bežati od novinara i javnost.

Upitan da li će ići u Srebrenicu 11. jula, kada se navršava 20 godina od zločina, premijer je rekao da mu je potrebno još malo vremena za izjašnjavanje o tome, hapšenju Nasera Orića i odnosima sa Bošnjacima.

Premijer je ponovio i da Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa Bošnjacima, da će investirati u te odnose i da od te politike neće odustati. Tanjug
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.