Najneizvesnija trka

Izvor: Blic, 30.Jan.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najneizvesnija trka

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić je u blagoj prednosti nad kandidatom Srpske radikalne stranke Tomislavom Nikolićem za oko 100.000 glasova, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Rezultati istraživanja su pokazali da je razlika u glasovima dva kandidata mala i da će poslednji dani kampanje, izlaznost, ali i eventualni nokaut u TV duelu, odlučiti pobednika izbora, rekao je rukovodilac istraživanja CeSID-a Srećko Mihailović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na konferenciji za novinare na kojoj je istraživanje predstavljeno.

Procena je da će na izborima u nedelju 3. februara Boris Tadić osvojiti između 2,1 i 2,35 miliona glasova, a Tomislav Nikolić između dva i 2,25 miliona glasova.

U tom slučaju izlaznost birača u drugom krugu bi se kretala u rasponu od 4,2 do 4,6 miliona glasača, naveo je Mihailović.

- Zaista je teško reći ko će pobediti. Blaga prednost Tadića ne mora da znači ništa - ocenio je programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković i naveo da sve zavisi od izlaznosti.

On je kazao da treba imati u vidu da je biračko telo SRS jedinstveno i sigurno u svoj izbor, a da, s druge strane, Tadić ima više potencijala.

Deo potencijala na koji dva kandidata mogu da računaju dolazi iz kruga onih koji su u prvom krugu glasali za druge kandidate, ali i onih koji 20. januara nisu izašli na izbore. Od glasača koji su propustili prvi izborni krug 27 odsto kaže da će sada izaći i glasati za Tadića, 14 odsto će dati glas Tomislavu Nikoliću.

Istraživanje je pokazalo da su pristalice DSS i NS među sobom podeljene i da je odnos birača DSS u drugom krugu 2:1 u korist Tadića. Takođe, Mihailović je naveo da je odnos birača Socijalističke partije Srbije 2,5:1 u korist Tomislava Nikolića.

Mogućnost greške

CeSID najverovatnije neće saopštavati procenu rezultata drugog kruga predsedničkih izbora tokom izborne noći ako razlika u broju glasova bude manja od 100.000, izjavio je izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić.

- Ako razlika bude manja od 100.000 glasova, moraćemo da sačekamo brojanje glasova do kraja - rekao je Lučić.

Na svim dosadašnjim izborima CeSID je saopštavao procenu izbornog rezultata na osnovu obrađenih glasova sa uzorka sa 700 biračkih mesta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.