NIKOLIĆ: Kolinda ne uslovljava moju posetu Zagrebu

Izvor: Kurir, 15.Feb.2016, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ: Kolinda ne uslovljava moju posetu Zagrebu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević nije uslovila njegovu posetu Zagrebu.

"Nema uopššte istine (u tome). Sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarević imao sam susret u Zagrebu pre neššto višše od dva meseca i ona je rekla - pozvaću vas u posetu početkom iduće godine, ali sačekajte da se formira vlada, poššto ćemo imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izbore. Nakon toga su počeli razgovori dva kabineta", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to su razgovori koji su vođeni nekoliko meseci, "nakon ššto je već bilo poznato da sam bio u Vatikanu i ššta je proisteklo iz te posete".

"Kao i da je papa rekao da će formirati komisiju, a Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio dijalog s Rimokatoličkom crkvom povodom namere da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca. Papa je prilikom moje posete naglasio da nije njegova žželja, da to bude prvi svetac, koga jedna hriššćanska crkva ne priznaje, da on žželi svece, koje svi priznaju i pošštuju, kao do sada", rekao je Nikolić.

On je naveo da je komisija je počela da radi, "u njoj su mitropolit Amfilohije, episkop backi Irinej, Darko Tanasković, našš ambasador u Unesku, tako da je Kolinda Grabar Kitarović raspolagala tim podacima kada mi je rekla da će me pozvati u posetu".

Nikolić je istakao da ne želi da "raspiruje vatru između Srbije i Hrvatske", ali da je "veoma zabrinut zbog činjenice da se šširi osećaj ugrožženosti među Srbima u Hrvatskoj".

"U Srbiji višše niko ne pobeđuje na izborima vodeći kampanju protiv drugih naroda i držžava. Narod bi kod nas to smatrao glupoššću, ali u Hrvatskoj to jošš postoji", rekao je Nikolić.

"To vam je sudbina svake hrvatske političke stranke ili političara u kampanji i neposredno posle kampanje. Kampanja je jošš u Hrvatskoj, nažalost dobija na tome ko će bolje da zašštiti Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožžena od Srbije", rekao je on, navodeći da "treba sačekati jošš jedno dva meseca".

(Tanjug/Danas)

Autor: Foto: Beta

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.