NAPREDNJACI SPREMILI POTPISE ZA VANREDNU SEDNICU O KOSOVU

Izvor: Kurir, 28.Jul.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAPREDNJACI SPREMILI POTPISE ZA VANREDNU SEDNICU O KOSOVU

BEOGRAD - Naprednjaci su spremni da potpisima podrže zahtev radikala za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o situaciji na severu Kosova, izjavio je lider SNS Tomislav Nikolić.

Nikolić je rekao da je "čuo" da je SRS zatražila potpise od drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslaničkih grupa, ali ne i od naprednjaka, ali da su poslanici SNS spremni da potpišu zahtev i da im time "ne bi pala kruna s glave".

"Naši potpisi su tu i spremni su", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

Nikolić je naglasio da niko ne treba da bude gord i nadmen, jer se radi o Srbiji, a ne o političkim strankama. Po Nikoliću, skupštinska rasprava o situaciji na severu Kosova je potrebna, jer ćutanje i neznanje šta se tamo dešava ne vodi ničemu, već Srbija počinje da optužuje građane koji su se, kako je kazao. "sami organizovali i očigledno to učinili da se ne bi dogodio novi Bljesak i Oluja".

Lider naprednjaka je naglasio da Srbija ne želi rat i da bi "žarko" želela da izbegne bilo kakve oružane sukobe, ali da Albanci, očigledno, i pregovore i njihov prekid shvataju kao ostvarenje cilja - da nezavisno Kosovo bude u granicama u kojima su ga oni proglasili.

"Na velikom smo ispitu i treba mudro i obazrivo sa svima u svetu da vodimo politiku", rekao je Nikolić i dodao da ćutanje vlade ne odgovara datoj situaciji, već i "na Alabance deluje kao prećutna saglasnost".

SRS je najavila da će prikupljati potpise za zakazivanje vanredne sednice parlamenta o situaciji na Kosovu i Metohiji, a podršku toj inicijativi najavili su poslanici DSS. Do sada, te dve poslaničke grupe nemaju dovoljan broj potpisa, pošto je za zakazivanje vanredne sednice potrebno 84 poslanika.

Goati: Nema razloga da se sednica ne održi

Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je da ne vidi razlog zašto vanredna sednica Skupštine Srbije o stanju na Kosovu ne treba da se održi, s obzirom da je situacija ozbiljna.

"Mislim da je sasvim prihvatljivo da takva sednica bude zakazana. Ne vidim razloga zašto se to ne čini, s obzirom da je situacija ozbiljna", kazao je Goati agenciji Beta. On je ocenio da vlasti "verovatno imaju dodatne razloge zašto odugovlače i ne žele da zakažu tu sednicu". Goati je kazao da radikalizacija situacije na Kosovu, ukoliko dolazi sa strane Srbije, ne može da ide u korist zemlje i može da oteža posao diplomatiji Srbije da održi status Kosova onakvim kakvim želi.

"Mislim da tu mnogo više treba da se čini mudrom i promišljenom politikom, a ne gestovima koji okreću protiv Srbije ili mogu da okrenu protiv Srbije i one neopredeljene", kazao je Goati.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.