Mora se razgovarati sa onima koje Albanci izaberu

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mora se razgovarati sa onima koje Albanci izaberu

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je nedeljniku "NIN" da su okolnosti takve da se o Kosovu i Metohiji mora razgovarati i sa onima koje su Albanci izabrali.

Govoreći o svom predlogu da Kosovo i Metohija zajedno sa Srbijom udju u EU i postane evroregija koju bi svi priznali Nikolić je kazao da je to iskorak u smislu "da ovo neregularno stanje mora da bude dovršeno".

"Albanci kažu da imaju državu, a nemaju je. Mi kažemo imamo Kosovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a nemamo ga. Znači mora da neko sedne i razgovara o tome. Ako je medjunarodna zajednica rekla da je nezavisno Kosovo i Metohija, zašto nije. Zašto tu agoniju ostavlja nama, a sama pere ruke. Što nije u agoniji medjunarodna zajednica zbog toga" rekao je Nikolić.

Na pitanje šta bi se promenilo u odnosima Kosova i Srbije ako bi se ta ideja ostvarila Nikolić je odgovorio pitanjem: idemo li mi u Evropu bez granica i kome će onda da bude bitno gde je ta granica?

"Problem Evrope je što je teritorija Kosovo i Metohija pod njihovom kontrolom, a kasni bar 15 godina u ispunjavanju uslova evropskih standarda iza Srbije. Što oni to ne mogu da dovedu na isti nivo. Evo ja im kažem, neće tamo biti naše ni vojske, ni policije, oni će imati tamo svog predsednika, i parlament" dodao je lider SNS.

Na konstataciju da je rekao da bi razgovarao i sa predstavnicima Albanaca na Kosovu Nikolić je kazao da i jeste razgovarao.

"Razgovarao sam i sa Ibrahimom Rugovom, a mnogi ljudi bi u Srbiji verovatno rekli - ja neću s njim. Sad imate okolnost da morate da razgovarate sa onima koje Albanci izaberu i gotovo. I ko sme da stavi svoju želju iznad interesa Srbije. I ubedjen sam da niti bi on ubedio mene, niti bih ja ubedio njega. Ali bi morao da postoji neko treći - UN, koji bi ubedjivao obojicu" rekao je Nikolić.

Nikolić zato smatra da bi i predsednik Srbije Boris Tadić trebalo sada da sedne i razgovara "ali da svi to znamo, a ne u magli".

Na podsećanje da je spočitavao vlastima kako će na samitu u Sarajevu da sede bezimeni, Nikolić je kazao da to jeste tako i zapitao "što ne završe prvo te razgovore sa Albancima, pa kad se negde neko pojavi da znamo u kom svojstvu".

Na pitanje kada bi seo sa premijerom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem i on se predstavio kao... ,Nikolić je odgovorio "On da bude član delegacije koje predvode Ujedinjene nacije. Pa šta da radim".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.