MSP o slici Nikolića: To svi rade

Izvor: B92, 28.Nov.2012, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP o slici Nikolića: To svi rade

Beograd -- Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo za B92 da je na zahtev predsedništva Srbije ambasadama i konzulatima naloženo da istaknu fotografije Tomislava Nikolića.

MSP ističe da je normalna praksa.

"U pitanju je normalna i uobičajena praksa. To rade sve zemlje. Ministarstvo takvu instrukciju slalo je i za prethodnog predsednika, a činiće to i ubuduće", navedeno je u odgovoru portparola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MSP Miloša Todorovića. Ipak, bivši ambasadori kažu da naša zemlja nije uvek o tome vodila računa

List "Danas" je objavio da je po nalogu kabineta predsednika svim ambasadama i konzulatima Srbije naređeno da na vidna mesta istaknu fotografije Tomislava Nikolića.

Navedeno je da je dopis upućen diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Srbije širom sveta 23. novembra, "u skladu sa zahtevom Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije".

Precizirano je da fotografija mora biti formata 30x45 centimetara, ona je "dostavljena u prilogu" i mora biti uramljena i istaknuta.

List tvrdi i da to nije bila ovdašnja praksa - jer nisu bili izlagane fotografije Borisa Tadića, Milana Milutinovića, Zorana Lilića, Dobrice Ćosića, pa čak ni Slobodana Miloševića, a praktično poslednji put je to bio slučaj s portretima Josipa Broza Tita.

“Pred sam kraj Miloševićevog predsednikovanja dobili smo od ministarstva fotografiju, uramljenu zastakljenu sa nalogom da je istaknemo u prostorijama generalnog konzulata. Slika je došla sa polomljenim staklom, tako da smo mi morali da nadjemo jednog našeg staklara i mi smo na kratko istakli tu sliku”, kaže Jova Ilić, bivši generalni konzul u Švedskoj.

Isto kaže i Predrag Simić, nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj. On tvrdi da ni tokom njegove službe strogi izrazi lica tadašnjih šefova država nisu pozdravljali posetioce ambasada.

Ja kad sam nekada davno sedeo u Osnovnoj školi gledao kao mali druga Tita. U međuvremenu je lik druga Tita zamenio Vuk Karadžić. Što da ne... Može se ponovo pojaviti i slika predsednika”, smatra on.

Simić kaže da bi to moglo da bude takođe opcija, a s tim su saglasne i njegove kolege, odnosno da bi to pravilo, ako ponovo zaživi, trebalo da bude primenjeno i u ministarstvima i drugim institucijama.

Nekadašnji ambasador SRJ u Austriji Mihailo Kovač kaže za Radio Slobodna Evropa da kada je 2001. godine preuzeo dužnost ambasadora SRJ u Beču nije na zidu sobe ambasadora zatekao sliku Slobodana Miloševića.

"To se tada u tom trenutku i moglo razumeti, ali nisam na zidu video ni tragove da je postojala slika, tako da ne bih mogao da tvrdim da je ona postojala i stajala za vreme mog prethodnika druga Smiljkovića. Za vreme mog mandata nije došao nikakav zahtev za postavljanje slike novog predsednika Jugoslavije tako da mogao bih da potvrdim tezu medija da to nije bila uobičajena praksa, odnosno da nije bilo pravilo kojom bi diplomatsko-konzularna predstavništva bila dužna da postave sliku predsednika".

Mihajlo Kovač međutim dodaje da su za razilku od Srbije, ambasade drugih zemalja isticale slike šefova svojih država.

"Moram da dodam da iz mojih mnogobrojnih susreta sa ambasadorima drugih zemalja, da u ogromnoj većini doista stoji slika predsednika u diplomatskom predstavništvu. Toliko o tome znam. Meni lično ne bi smetalo da na zidu stoji slika predsednika jer na kraju krajeva to pokazuje poštovanje jedne institucije Ustava, predsednika, države.... Sasvim je drugo pitanje da li se nekome privatno dopada ličnost predsednika, njegova politička orjentacija itd. Diplomatski predstavnici su službenici države i ja mislim da nema ništa sporno u tome“, rekao je Kovač.

Zahtev Generalnog sekretarijata predsednika bio je predmet šale na javnim mrežama, pa je tako Tomislav Nikolić pre slike u ambasadi dobio svoju naslovnu stranu na Guglu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MSP o slici Nikolića: To svi rade

Izvor: OkRadio.rs, 28.Nov.2012

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo za B92 da je dat nalog ambasadama i konzulatima za isticanje fotografije Tomislava Nikolića. MSP: To je normalna praksa. "U pitanju je normalna i uobičajena praksa. To rade sve zemlje. Ministarstvo takvu instrukciju slalo je i za prethodnog predsednika, a činiće...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.