LSV: Nikolićeva izjava primer fašističke eugenike

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2016, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Nikolićeva izjava primer fašističke eugenike

Sve su brojnije reakcije na jučerašnji govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Kragujevcu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je predsednik Nikolić svojom izjavom zanemario da u Srbiji žive pripadnici više od 20 nacionalnih manjina. Ona je ukazala da je, prema Ustavu, Srbija država srpskog i svih drugih naroda koji u njoj žive.

"Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Srbije je predsednik svih građana i građanki, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku ili versku pripadnost", podvukla je Janković.

"To je poslednji čovek koji na javnoj sceni može tako nešto da kaže jer je tu zaista izgubljeno osećanje za pravo, dužnost i odgovornost. Dakle, reči nas odaju, a sada mi možemo da činimo šta god hoćete, ali to je rečeno jer je tako mišljeno", kaže sociolog Ratko Božović.

"Posle izvinjenja mora uslediti i ostavka"

U kabinetu predsednika su kratko rekli da se povodom govora u Kragujevcu neće oglašavati. U vladajućoj stranci nije bilo poslanika raspoloženih za komentar.

LSV je optužila predsednika Nikolića da je izjavom o "srpskom genetskom materijalu i kodu" upotrebio termine iz fašističke eugenike. Osim toga, kako kažu, Nikolić je time demonstrirao i "zapanjujući stepen neukosti" čime je Srbiju izložio javnoj poruzi.

"Stav Tomislava Nikolića da će banka za matične ćelije 'sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda' osim što je naučno neistinita, može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o 'superiornim' i 'inferiornim' rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u 20. veku", naveo je LSV. Stručni savet za nauku te stranke optužio je Nikolića da je jučerašnjim pozivanjem na boga, prilikom otvaranja naučne institucije u Kragujevcu, negirao naučni pogled na svet i prekršio ustavno načelo po kojem je crkva u Srbiji odvojena od države.

Predsednica skupštinskog odbora za obrazovanje i nauku Aleksandra Jerkov traži ostavku Nikolića. "Njegov govor je potpuno bacio u drugi plan sve ono što je značajno u izgradnji Centra izvrsnosti.  Smatramo da je skandalozna takva izjava predsednika i da posle njegovog izvinjenja mora uslediti i ostavka", kaže Aleksandra Jerkov, poslanica DS.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, izjavio je da očekuje da se "predsednik svih građana" Srbije Tomislav Nikolić izvini zbog svoje izjave, kojom je "uvredio sve građane Srbije koji nisu Srbi".

"Suprotno Ustavu deli građane države čiji je predsednik. Mađari, Romi, Albanci, Bošnjaci, Bugari, Slovaci, Hrvati, Crnogorci, Bunjevci, Vlasi, Rusini, Česi, Nemci, Slovenci i ostali građani Srbije takođe imaju predsednika svoje države Srbije. Oni su ga birali, a on ih se odriče", naveo je Omerović.

Nikolić je juče, prilikom postavljanja kamena temeljca, rekao da "deca treba da se rađaju ovde, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom, srpskom prošlošću i srpskom budućnošću", kao i da će banka matičnih ćelija omogućiti da se sačuvaju "one najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda".

Autor: Tanjug, Beta, B92/ foto: Medija centar Beograd
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.