Ko će ispraviti „pet velikih nepravdi”

Izvor: Politika, 04.Avg.2014, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će ispraviti „pet velikih nepravdi”

Reis-ul-ulema IZS Adem Zilkić razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić: To je suprotno obećanjima predsednika Nikolića datim pre izbora

Novi Pazar – Trećeg dana Bajrama (30. jula) predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa reis-ul-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem i muftijom Muhamedom Jusufspahićem.

Kako je saopšteno iz predsednikovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kabineta, Nikolić je „podvukao značaj islamske zajednice i podržao rešavanje njenih problema kroz dijalog i kompromis”. „Reis-ul-ulema Zilkić i muftija Jusufspahić su upoznali predsednika Nikolića sa problemima koji ugrožavaju opstanak Islamske zajednice Srbije. Reč je o upisu ove verske zajednice u Registar tradicionalnih verskih zajednica, zatim restituciji imovine, pre svega Bajrakli džamije u Beogradu, Bali-begove džamije i Nišu i još nekoliko objekata. Predsednik Nikolić je obećao da će učiniti sve da se situacija reši u najboljem interesu građana muslimanske veroispovesti – saopšteno je iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

I reis Zilkić je posle ovog susreta agenciji Anadolija rekao da se sa predsednikom Nikolićem „apsolutno saglasio” da je ovakvo stanje neodrživo”, te da „država mora na određen način da da doprinos i u najkraćem roku pristupi rešavanju problema”.

To što je reis-ul-ulema Zilkić bio gost na Andrićevom vencu, naljutilo je „drugu stranu”, čelnike Islamske zajednice u Srbiji. Predsednik Mešihata ove zajednice muftija Mevlud Dudić je lokalnoj televiziji rekao da je ta poseta „pokazatelj da se predsednik Nikolić ponaša suprotno obećanjima datim pre izbora i očekivanjima svih građana”.

– To nas podseća na ponašanje prethodnih vlasti, koje su podržavale cepanje i ugrožavanje Islamske zajednice – kazao je Dudić.

Na koja Nikolićeva obećanja Dudić misli?

U oktobru 2011, u predvečerje parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji, tadašnji predsednik SNS-a, tada najjače opozicione stranke, Tomislav Nikolić u Novom Pazaru se sastao sa tadašnjim predsednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem.

– Previše se problema nataložilo u Sandžaku da bi se mogli mirno posmatrati. Nadam se da ćemo rešiti ove probleme kada budemo mogli da odlučujemo o onome što država radi, ako pobedimo – kazao je Nikolić novinarima posle razgovora sa Zukorlićem. Zukorlić je i tada i mnogo puta kasnije kazao da je od Nikolića tražio da se otkloni pet „velikih nepravdi” koje trpi islamska zajednica na čijem je čelu bio. Reč je o brisanju iz registra „Zilkićeve” islamske zajednice, akreditaciji Internacionalnog univerziteta, vraćanju vakufske imovine isključivo ovoj zajednici, priznanju izbora za Bošnjačko nacionalno veće i vraćanju veroučitelja sa spiska te zajednice u škole.

Tomislava Nikolića je kasnije kao predsednika Srbije Zukorlić podsećao na predizborna obećanja. „Nikoliću, neću ti rušiti Srbiju ako me ne nateraš!”, poručio je Zukorlić predsedniku Srbije sa jednog skupa u Novom Pazaru u oktobru prošle godine i podsetio da mu je Nikolić „svojevremeno dao određena obećanja i da je došlo vreme da ih sada, jedno po jedno, ispunjava”, podsetivši da je i Boris Tadić dva puta biran zahvaljujući glasovima iz Sandžaka, a onda je izneverio data obećanja i – izgubio.

Nedavno je predsednik Mešihata Mevlud Dudić u razgovoru sa srpskim ministrom pravde Nikolom Selakovićem razgovarao, kako je saopšteno, o problemima sa kojima se susreće Islamska zajednica u Srbiji. Sem zadovoljstva što je prvi predstavnik aktuelne vlade koji se sastao sa predsednikom Mešihata, ministar pravde je istakao da se „svi problemi bez obzira na njihov obim i trajanje moraju početi rešavati dijalogom, sa maksimalnom otvorenošću i uvažavanjem interesa svih učesnika”.

Taj susret kao da je nagoveštavao skoro ispunjenje makar nekog od predizbornih obećanja predsednika Nikolića datih Zukorliću, odnosno otklanjanje nekih od „pet velikih nepravdi”.

Susret predsednika Srbije sa reis-ul-ulemom Zilkićem kao da priču vraća na početak i nameće pitanje – koga predsednik više voli, odnosno koju od dve verske zajednice muslimana zvanični državni organi podržavaju. Eventualno pomirenje te dve zajednice je, ako je suditi po izjavama njihovih čelnika, još isuviše daleko.

S.Bakračević

objavljeno: 05.08.2014
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Muamer strepi od Tome

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2014, 06:42

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je nedavno u Beogradu čelnike Islamske zajednice Srbije reisa Adema Zilkića i muftiju srbijanskog Muhameda Jusufspahića sa kojima je, između ostalog, razgovarao i o statusu islamske zajednice, odnosno o njenom upisivanju u registar tradicionalnih crkava...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.