Kampanja za veće korišćenje sigurnosnih pojaseva u saobraćaju

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja za veće korišćenje sigurnosnih pojaseva u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja promovisala je kampanju za veće korišćenje sigurnosnih pojaseva u saobraćaju, a podršku toj kampanji pružio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji učestvuje u promotivnom spotu.

"Dragi prijatelji, brojevi koje ste videli nisu samo statistika, shvatimo ih ozbiljno, reč je o dečijim životima. Nije teško vezati pojas na zadnjem sedištu, samo jedan trenutak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji spašava život", poruka je Nikolića u spotu, u kojem sedi u službenom automobilu na zadnjem sedištu i vezuje pojas.

Cilj kampanje je da se kod vozača i putnika u vozilima podigne svest o značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva.

Direktor Agencije Stojadin Jovanović rekao je da je istraživanje sprovedeno tokom prošle godine pokazalo da u Srbiji 61 odsto vozača koristi sigurnosni pojas, 58 odsto suvozača i tek tri odsto putnika na zadnjem sedištu. "To je znatno ispod nivoa razvijenih zemalja, gde je stepen korišćenja sigurnosnog pojasa veći od 85 odsto", istakao je Jovanović.

Ukazao je da korišćenje sigurnosnog pojasa predstavlja i psihološki momenat, jer kada vozač to uradi, postoji 99 odsto verovatnoće da će sa pažnjom poštovati i druge saobraćajne propise. Jovanović je najavio da će, osim spota koji je već distribuiran na 12 televizijskih stanica sa nacionalnom i regionalnom frekvencijom, od 24. juna biti postavljeno i 30 bilborda sličnog sadržaja, na najvažnijim saobraćajnicama u Srbiji.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković istakla je važnost vezivanja pojasa i navela da se, prema najnovijoj studiji, vezivanjem sigurnosnog pojasa za 45 odsto smanjuje rizik od fatalnih povreda, dok se takođe za preko 50 odsto smanjuje rizik od lakših i težih povreda.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.