Jovanović: Govor Nikolića u UN štetan

Izvor: Mondo, 10.Apr.2013, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Govor Nikolića u UN štetan

Nikolićev nastup bio je nepotrebno svađalački, neiskren i duboko štetan po nacionalne interese Srbije, tvrdi Čedomir Jovanović.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović optužio je večeras predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je svoj govor u UN iskoristio da rasplamsa antizapadno raspoloženje i ocenio da je Nikolićev nastup bio nepotrebno svađalački, neiskren i duboko štetan po nacionalne interese Srbije.

"Umesto brige za žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i iskrene borbe za efikasniju pravdu, predsednik Republike je nastupio u maniru i rečnikom koji je koristio i dok se gotovo 20 godina razračunavao sa eđunarodnom zajednicom i gurao zemlju u izolaciju" naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Jovanović je optužio Nikolića da je zloupotrebio političke okolnosti u kojima se Srbija nalazi, nesporazume sa EU i SAD, i govor iskoristio da rasplamsa antizapadno raspoloženje i dodatno pojača emocije koje društvo mogu gurnuti u frustraciju, otežati postizanje sporazuma i konačan završetak jugoslovenskog konflikta čije političke posledice još uvek traju.

"Pristup, argumenti i metafore koje je Nikolić koristio ne priliče šefu države koji vodi računa o interesima svoje zemlje. Govornica pred Ujedinjenim nacijama nije politička ni stranačka pozornica, niti prostor za branioce optuženih pred Tribunalom. Nažalost, predsednik Republike je to ignorisao i propustio priliku da pokaže državničku i diplomatsku ozbiljnost", ocenio je Jovanović.

Umesto ozbiljne rasprave o dometima postupaka pred Haškim tribunalom i ukazivanja na probleme koji narodi na prostoru bivše Jugoslavije imaju u procesu prevladavanja prošlosti, Nikolić je istupio kao ostrašćeni branilac optuženih i osuđenih pred tim sudom, obraćajući se pre svega domaćoj javnosti.

"Nikolić nije svestan da je postao predsednik Republike i da ono što govori predstavlja zvaničan stav ove zemlje. Neshvatljivo je zašto je predsednik izabrao mitingaški pristup u kome je, namerno ili iz neznanja, napao sve stalne članice Saveta bezbednosti, sve članice Ujedinjenih nacija i sve sudije Tribunala, ne vodeći računa o posledicama po zemlju", naveo je Jovanović.

(Beta/Foto: Beta,arhiva)
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Neprimeren nastup Nikolića u UN

Izvor: Press, 10.Apr.2013

"Umesto brige za žrtve i iskrene borbe za efikasniju pravdu, predsednik Republike je nastupio u maniru i rečnikom koji je koristio i dok se gotovo 20 godina razračunavao sa međunarodnom zajednicom i gurao zemlju u izolaciju", ocenio je Jovanović u izjavi za javnost. . Prema njegovim rečima, predsednik...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.