Josipović potvrdio: Nikolić dolazi

Izvor: B92, 10.Jun.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović potvrdio: Nikolić dolazi

Zagreb -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio je dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Zagreb, na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU 30. juna.

Josipović je, u emisiji hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", rekao da je dobio potvrdu da Nikolić dolazi, i da nije daleko dan njihovog "službenog susreta".

Predsednik Hrvatske je podsetio da se sa Nikolićem već sretao, u Londonu na otvaranju Olimpijskih igara, a zatim u Vatikanu. Najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i da će se sresti i na skupu u Slovačkoj za desetak dana.

Na pitanje hoće li doći do njihovog službenog susreta, Josipović je rekao da "taj dan i nije tako daleko, niti bi trebao biti". Podsetio je na svoj stav da sastanci državnika nisu sami sebi svrha, već treba da ponude javnosti ono što je dobro i prepoznatljivo u politikama dveju država.

"Ojačala je saradnja oko pitanja nestalih za šta sam predlagao da bude ključna kao preduslov za sastanak, a vidim i da se pojačava saradnja oko drugih stvari, što sve znači da se sastanak mene i Nikolića bliži", rekao je Josipović.

Podsetimo, dvojica predsednika još uvek se nisu zvanično srela od kako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prošle godine. Od kako je Nikolić zamenio Tadića, u nekoliko navrata razmenjivale su se "teške reči" između dva predsednika, a Josipović nije želeo da dođe na inauguraciju Nikolića, više puta i nakon toga, izjavljujući da je na predsedniki Nikoliću da načini prvi korak i da treba da uveri zvanični Zagren da je promenio način razmišljanja, na kom mu zamera Zagreb.

Neke od "spornih" stavova su Nikolićeve izjave o Vukovaru i ratu u BiH.

Inače, najavu da će Nikolić otputovati u Zagreb na proslavu povodom prijema Hrvatske u članstvo EU pre nekoliko dana dala je hrvatskam inistarka psolnih poslova Vesna Pusić.

Nikolić i Josipović trebalo je da se sretnu, službeno, početkom juna u Ohridu na Samitu predsednika država Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, ali je taj samit otkazan.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović najavljuje dolazak Nikolića u Zagreb

Izvor: RTS, 10.Jun.2013

Povodom ulaska Hrvatske u EU 30. juna predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića na svečanost u Zagreb...Hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio je dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU 30. juna u Zagreb...Josipović...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.